KAAN Architecten ontwerpt nieuwe rechtbank Amsterdam
Onderscheidend en toegankelijk
In het ontwerp zien we een statig, open gebouw dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad. KAAN Architecten tracht in het ontwerp het belang van rechtspraak voor de maatschappij te weerspiegelen door het gebouw onderscheidend en toegankelijk te maken.
De rechtbank moet een open sfeer oproepen om zoveel mogelijk onderdeel te worden van het dagelijkse leven, aldus KAAN Architecten. Op basis van deze gedachte is gekozen voor grote ramen op de begane grond en een openbaar plein voor de ingang van het gebouw.
Indeling rechtbank
Het ontwerp is aangepast op de lay-out van de omliggende straten. In die zin moet het interieur een voortzetting zijn van het stedelijke gebied, zodat men in een vloeiende beweging door het voorplein, de centrale hal en de wachtruimtes gaat. Het gebouw is niet transparant, benadrukt KAAN Architecten; bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken en rechters, griffiers en andere vertegenwoordigers hebben eigen, afgeschermde routes in de rechtbank.
De rechtbank gaat bestaan uit vijftig zittingszalen en raadkamers verdeeld over twee losstaande volumes. Iedere zaal heeft toegang tot daglicht. De grote rechtszaal op de begane grond, bedoeld voor zaken waar veel publiek op af komst, is bereikbaar via een separate route zodat de centrale ingang niet wordt verstoord.
Ruimte voor groen
Het nodige groen zal ook niet ontbreken aan het gebouw. De centrale hal met roltrap grenst aan een glazen wand met een besloten binnentuin, en door het gebouw heen klimmen er verticale tuinen langs de kantoren. Aan de westkant komt bovendien een verdiepte tuin, zodat daglicht door kan schijnen naar de benedenverdieping.
De nieuwe rechtbank moet in 2020 gereed zijn. Ondertussen krijgt de huidige rechtbank een tijdelijke huisvesting in de buurt. KAAN Architecten maakt voor de Rechtbank Amsterdam deel uit van een consortium met Macquarie Capital, ABT, DVP, de bouwers Heijmans en M.J. de Nijs & Zonen en Facilicom. Aan de gunning door het Rijksvastgoedbedrijf ligt een PPS in de vorm van een DBFMO ten grondslag voor 30 jaar.
Begin mei dit jaar werd bekend dat KAAN Architecten ook tekent voor het ontwerp van de nieuwbouw van de Universiteit van Tilburg.

Het nieuwe gebouw van de Rechtbank Amsterdam wordt onderscheidend en toegankelijk.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Reactie toevoegen