KAAN Architecten ontwerpt nieuwe rechtbank Amsterdam
Onderscheidend en toegankelijk
In het ontwerp zien we een statig, open gebouw dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad. KAAN Architecten tracht in het ontwerp het belang van rechtspraak voor de maatschappij te weerspiegelen door het gebouw onderscheidend en toegankelijk te maken.
De rechtbank moet een open sfeer oproepen om zoveel mogelijk onderdeel te worden van het dagelijkse leven, aldus KAAN Architecten. Op basis van deze gedachte is gekozen voor grote ramen op de begane grond en een openbaar plein voor de ingang van het gebouw.
Indeling rechtbank
Het ontwerp is aangepast op de lay-out van de omliggende straten. In die zin moet het interieur een voortzetting zijn van het stedelijke gebied, zodat men in een vloeiende beweging door het voorplein, de centrale hal en de wachtruimtes gaat. Het gebouw is niet transparant, benadrukt KAAN Architecten; bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken en rechters, griffiers en andere vertegenwoordigers hebben eigen, afgeschermde routes in de rechtbank.
De rechtbank gaat bestaan uit vijftig zittingszalen en raadkamers verdeeld over twee losstaande volumes. Iedere zaal heeft toegang tot daglicht. De grote rechtszaal op de begane grond, bedoeld voor zaken waar veel publiek op af komst, is bereikbaar via een separate route zodat de centrale ingang niet wordt verstoord.
Ruimte voor groen
Het nodige groen zal ook niet ontbreken aan het gebouw. De centrale hal met roltrap grenst aan een glazen wand met een besloten binnentuin, en door het gebouw heen klimmen er verticale tuinen langs de kantoren. Aan de westkant komt bovendien een verdiepte tuin, zodat daglicht door kan schijnen naar de benedenverdieping.
De nieuwe rechtbank moet in 2020 gereed zijn. Ondertussen krijgt de huidige rechtbank een tijdelijke huisvesting in de buurt. KAAN Architecten maakt voor de Rechtbank Amsterdam deel uit van een consortium met Macquarie Capital, ABT, DVP, de bouwers Heijmans en M.J. de Nijs & Zonen en Facilicom. Aan de gunning door het Rijksvastgoedbedrijf ligt een PPS in de vorm van een DBFMO ten grondslag voor 30 jaar.
Begin mei dit jaar werd bekend dat KAAN Architecten ook tekent voor het ontwerp van de nieuwbouw van de Universiteit van Tilburg.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gaan strengere regels de verduurzaming verder helpen?
30 okt om 07:30 uurWe stuiven af op een nieuw Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen het Bouwbesluit), met aangescherpte…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Emaus College biedt rust, vertrouwdheid en uitdaging
11 okt om 07:30 uurIn Ermelo is dit jaar de nieuwbouw opgeleverd van het Emaus College voor voortgezet speciaal onderwijs. De…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Oplossingen voor netcongestie onderwijsvastgoed
1 okt om 07:30 uurHet volledige programma is bekend van ons populaire Duurzame & Gezonde Scholen Congres! Kom je op 13…
Reactie toevoegen