Jorissen Simonetti architecten wint architectenselectie MFA De Vlier te Winterswijk

woensdag 15 augustus 2012
timer 2 min
Jorissen Simonetti architecten heeft de opdracht ontvangen voor de nieuwbouw van een multifunctionele accommodatie in Winterswijk. Deze accommodatie zal gerealiseerd worden in Winterswijk-Oost, waar een kleinschalige gebieds(her)ontwikkeling plaats zal vinden.  In het gebouw zijn een basisschool, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een sporthal en een wijkcentrum ondergebracht.

De nieuwe accommodatie wordt ingepast in een groene omgeving die gekenmerkt wordt door grote monumentale bomen. De bestaande bebouwing zal worden gesloopt en maakt plaats voor een multifunctionele accommodatie en woningbouw. Het gebied De Vliertuin wordt het groene hart van de woonwijk en geeft een belangrijk nieuwe ruimtelijke en sociale impuls.

 

Jorissen Simonetti architecten heeft het gebouw vormgegeven als een sculpturaal, geknikt lint dat een markant deel van de tuin bestrijkt en daarmee een maximale interactie aangaat. In dit lint is de sporthal opgenomen als een onderscheidende doos met groengevels die aansluiting vinden bij de monumentale bomen.

 

Op de koppen en knikpunten van het gebouw zijn de entrees gesitueerd. De verschillende gebruikers krijgen hiermee een eigen, herkenbare en prominente entree. Grote, willekeurig geplaatst vensters geven het gebouw een dynamische expressie.

 

Duurzaamheid en energiegebruik

Veel aandacht in het project gaat uit naar duurzaamheid en energiegebruik. Jorissen Simonetti architecten heeft goed ingespeeld op flexibiliteit en multifunctionaliteit. Er is gekozen voor een eenvoudige,  heldere kolommenstructuur. Daardoor ontstaat een hoge mate van flexibiliteit zodat het gebouw kan meebewegen op toekomstige ontwikkelingen als krimp en groei.

 

De organisatie van de plattegronden is gebaseerd op medegebruik en efficiëntie. De ruimten kunnen eenvoudig worden geschakeld tot verschillende grote multifunctionele zalen. Verkeersruimten zijn leerpleinen, leerpleinen zijn groepsruimten en groepsruimten zijn weer zodanig opgezet dat ze het daltononderwijs optimaal faciliteren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel