Jeanne Dekkers Architectuur ontwerpt basisschool op IJburg

woensdag 21 november 2012
timer 3 min
Jeanne Dekkers Architectuur ontwierp brde school Laterna Magica in de Amsterdamse wijk IJburg. Een integraal kindcentrum met een geheel eigen signatuur, gebaseerd op het concept ‘natuurlijk leren’. De persoonlijke ontwikkeling van het kind staat centraal en niet de lesmethode of een strikte groepsindeling naar leeftijden. Dat betekent dat de school geen klaslokalen heeft in traditionele zin.

In Laterna Magica zijn twee scholen, kinderopvang en een sporthal gecombineerd. Het gebouw staat aan een groot plein langs een weg met wand van woningbouw. Het onderwijs is er gebaseerd op 'natuurlijk leren', waarbij kinderen in units met leren bezig zijn. De units zijn onderverdeeld in verschillende sferen waarin spel, concentratie en groepsleren mogelijk zijn.

 

Centrale hal

Het leerconcept is bepalend voor de manier waarop de leeromgeving is vormgegeven. Omdat de school geen behoefte heeft aan klaslokalen, is de ruimte ingedeeld naar het type activiteiten. 

Allereerst de grote centrale hal met een vide die uitloopt in een veelkleurige lichtkap op het dak: de Laterna Magica. Dit is het hart van het gebouw waar iedereen elkaar ontmoet. Van hieruit heb je ook zicht op een groot deel van de school met al haar verschillende verdiepingen en compartimenten. De kleuren in de centrale hal zijn helder en sprankelend. Dat hoort natuurlijk bij de 'toverlantaarn' en het zorgt voor een vrolijke binnenkomst. Het helpt kinderen ook zich te oriënteren.

 

Gevel

De kleuren binnen zijn buiten zichtbaar. In de vlakke gevel. De gevel is stedenbouwkundig bepaald; de façade van het drie verdiepingen tellende gebouw moest aansluiten op de bestaande woninggevels. De gevel is antracietgrijs met verschillende kleuraccenten die de units herkenbaar maken. Via een poort – op de grens tussen sporthal en school – bereik je het plein en de entree. De entree ligt aan een gebouwhoge vide, die per verdieping via trappen oploopt naar een hoge, geel gekleurde overkapping. Deze centrale binnenruimte, van waaruit alle units worden ontsloten, fungeert zo letterlijk als ‘laterna’ voor het gebouw. De natuur is een belangrijk onderdeel van het bijzondere buitenterrein waar een moestuintje en een kippenhok staan.

 

Vloer

Kleurgebruik beplaalde ook de vloerafwerking.Overal in Laterna Magica ligt Marmoleum op de vloer. Om meerdere redenen. In het interieur zijn natuurlijke kleuren en materialen gebruikt, zoals Marmoleum. Daar bestaat een uitgebreid palet van dat onderling uitstekend combineert. Dat past ook goed bij het idee van de toverlantaarn. Het is bovendien makkelijk te onderhouden. En het kan tegen een stootje. De school stimuleert kinderen om buiten te spelen. Met zand aan hun schoenen komen ze dan weer binnen, daar moet je vloer wel tegen kunnen. Marmoleum is dan een goede keuze.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel