Isolatieplaat Kingspan Selthaan® Megaplus B: haalt ‘kaal ‘ brandklasse B.

donderdag 5 april 2012
timer 2 min
Om stalbranden te voorkomen en dieren beter te beschermen zijn verschillende maatregelen mogelijk, die onder meer zijn samengevat in het Actieplan Stalbranden 2012-2016. Ook de bouwwereld denkt mee. Daarom introduceert Kingspan Insulation de nieuwe isolatieplaat Selthaan® Megaplus B: een isolatieplaat die voldoet aan brandklasse B. Ongeacht de constructie waarin de plaat wordt toegepast.

De brandveiligheid van bouw- en isolatiematerialen wordt weergegeven in Europese brandklassen, bepaald volgens de Europese norm EN 13501-1. Hierbij wordt de reactie bij brand van een materiaal getoetst.  Aan de hand van verschillende brandtesten wordt een product ondergebracht in brandklasse A t/m F.

In de praktijk constructies anders uitgevoerd

Een classificatie op het naakte product wordt een ‘as placed on the market’ classificatie genoemd. Een product kan ook in zijn toepassing worden getest: dit noemt men  een ‘End-Use’ classificatie.  Hierbij kunnen aanvullende materialen zoals profielen worden toegevoegd aan de testopstelling. In de praktijk worden de constructies echter vaak anders uitgevoerd.

Als enige hardschuim isolatieplaat

Steeds meer verzekeraars eisen dat agrarische gebouwen voldoen aan brandklasse B. Selthaan® Megaplus B voldoet als enige hardschuim isolatieplaat in de markt ‘kaal’ aan brandklasse B. Dit betekent dat het product een brandklasse B behaalt ‘as placed on the market’, onafhankelijk van de constructie die wordt toegepast.

Stalbranden kunnen allerlei oorzaken hebben: van kortsluiting en oververhitting van machines tot broei en blikseminslag. De kans hierop mag dan klein zijn, de gevolgen zijn vaak zeer groot. LTO Nederland, de rijksoverheid, de Dierenbescherming, de brandweer en het Verbond van Verzekeraars zijn de initiatiefnemers van het Actieplan Stalbranden. Zij delen het standpunt dat de veehouder primair verantwoordelijk is voor het voorkomen van brand in zijn stallen.

Kingspan Insulation biedt met Selthaan Megaplus B de helpende hand.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel