Investeren in kwaliteit wijk verbetert welzijn van ouderen

vrijdag 20 april 2012
timer 2 min
Om het welzijn van ouderen te verbeteren moet geïnvesteerd worden in de kwaliteit van de buurt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het project Even Buurten, van GENERO - Netwerk ouderenzorg Zuidwest-Nederland. Contacten in de wijk en onderlinge verbondenheid blijken een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen.

Het project Even Buurten werkt aan een integrale wijkaanpak voor kwetsbare ouderen. Uitgangspunt daarbij is dat een goed sociaal netwerk een belangrijke voorwaarde is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen leven. Onder meer omdat kwetsbaarheid dan eerder wordt gesignaleerd en het netwerk een brug kan vormen naar zorg en ondersteuning. Inmiddels zijn 945 ouderen (70+) in woonservicegebieden bevraagd over hun situatie.

Effect van kwaliteit van de buurt

 

Sociaal kapitaal

Uit het onderzoek blijkt dat sociaal kapitaal – de hulpmiddelen in de wijk – en sociale cohesie tussen buurtbewoners een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van ouderen. Wat opvalt is dat alleenstaande ouderen en ouderen met een laag inkomen een lager welzijn ervaren dan gehuwde ouderen en ouderen met een hoger inkomen. Dit verschil verdwijnt echter bij een betere kwaliteit van de buurt, sociaal kapitaal en sociale cohesie.

Belang van investeren

De resultaten laten zien dat het van belang is te investeren in de kwaliteit van de buurt en te zoeken naar manieren om sociale cohesie en sociaal kapitaal te versterken. Even Buurten werkt daarom aan een integrale wijkaanpak, waarin zogeheten spillen in de wijk worden aangesteld om het sociale netwerk in de wijk te versterken. Vervolgonderzoek moet aantonen of deze aanpak werkt.

Lees meer over het project Even Buurten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel