Inspiratieboek voor herbestemming oude gebouwen

maandag 7 juni 2010
timer 2 min
'Juweeltjes van herbestemming’ toont 17 geslaagde praktijkvoorbeelden.  

Kennisplatform voor de bouw SBR brengt samen met Aedes, vereniging van woningcorporaties, in juli een inspiratieboek uit met daarin zeventien voorbeelden van herbestemmingsprojecten. "De titel 'Juweeltjes van herbestemming' geeft aan dat de projecten uitblinken als voorbeeld van een nieuwe toekomst voor een oud gebouw. De projecten zijn geselecteerd op uitzonderlijke uistraling en maatschappelijke meerwaarde voor de wijk en buurt - vandaar de ondertitel Parels voor de stad", aldus auteur Sander Gelinck.

 

Nederland kent een enorme leegstand in verouderde gebouwen. Geschat wordt dat 10.000 monumentale gebouwen op een nieuwe toekomst wachten. In kantoren staat ruim 6,7 miljoen vierkante meter leeg, in winkelstraten zo’n 40.000 verdiepingen boven winkels. "Met 'Juweeltjes van herbestemming' willen we iedereen die met herbestemming bezig is of ermee aan de slag wil, laten zien dat herbestemmen niet eenvoudig is, maar dat de uitstraling de moeite meer dan waard maakt", aldus Gelinck.
 
Woningcorporaties
Alle beschreven 'Parels' zijn gerealiseerd door woningcorporaties."Dat is geen toeval. Woningcorporaties kunnen investeren in maatschappelijke meerwaarde die je niet in de kille rekensommen terugvindt. Zonder uitzondering zijn het gebouwen waar de stad van is gaan houden". Juist op die rol en de mogelijkheden van samenwerken met corporaties gaat dit boek dieper in.

Prachtige foto’s spelen een hoofdrol in deze uitgave. "Pleitbezorgers van transformatie kunnen met dit boek onder de arm het belang van herbestemming onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld de nieuwe raadsleden en wethouders in hun gemeente. Veel woningcorporaties hebben om die reden alleen al dit boek al besteld."

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel