Innoveren met biobased? Zijn we niet te vroeg?
Het ontwerp is van 2D3D in samenwerking met architect René van Raalte, en constructeur ABT. Matt van Santvoord van 2D3D was van meet af aan nauw betrokken. “Alle materialen zijn gebaseerd op biogrondstoffen zoals landbouwafval, hennep, boomschors en aardappelschillen.”
Meer dan tien Europese fabrikanten leverden materialen: Ecoboards beplating van geperst stro, binnenmuren van kokos en hennep, Connex wandcontactdozen en kabelgoten van aardappelschillen en maïs, Derbigum dabedekking, Biofoam isolatiemateriaal op basis van suiker, enzovoorts.
Het lijkt simpel maar Van Santvoord moest heel wat hobbels nemen. “Innoveren in de bouw is niet zo simpel. Iedereen is bij de start laaiende enthousiast. Ook de leveranciers. Maar gaandeweg het ontwikkeltraject trekken partijen zich terug. Koudwatervrees? Gevolg is wel dat je steeds opnieuw op zoek moet naar alternatieven. Dat maakt innoveren knap lastig – we krabden ons wel eens achter de oren: zijn we niet te vroeg met biobased? Maar we hebben toch doorgezet en kijk nu: een fantastisch gebouwtje, volledig biobased en demontabel. Na de Floriade gaat het Kidshouse naar Delft, is de planning.”
En dat is het gebouw terug op de plek van conceptie. Het Kidshouse is een initiatief van BE-Basic, een internationaal publiekprivate club met de TU Delft als coördinator. Doel van BE-Basic is promotie van biobased processen en producten.
Meer over biobased - ook over Kidshouse - leest u in de Innovatiecatalogus die Stedebouw & Architectuur eind dit jaar uitbrengt.
In de editie van de Innovatiecatalogus van 2011 is ook veel informatie over biobased terug te vinden. Bekijk hier deze bijzonder uitgave.
Reactie toevoegen