Innovatieve neststenen voor vleermuizen en vogels
De gepatenteerde vormstenen bieden een verblijfplaats (broedgelegenheid) in de spouwmuur. De voorzieningen zijn op maat ontworpen voor specifieke vogelsoorten (gier- en huiszwaluw, mussen, mezen, winterkoning) en vleermuizen (dwergvleermuis, laatvlieger, grijze grootoorvleermuis en grootoorvleermuis). De neststenen onderscheiden zich onder meer in inbouwdiepte, de maat van de ingangs- c.q. invliegopening, de maat van de binnenruimte en de aanvlieghoogte.
Zo zijn de vierkante vleermuisstenen aan de binnenzijde voorzien van een tweedeling uit cederhout, voor meer hechtoppervlak voor de vleermuizen. Inmiddels heeft Hagemeister ook een modulair systeem om de nestkasten voor vleermuizen te schakelen; bij een functie als kraamverblijf is relatief veel ruimte nodig.
De bijzondere vormstenen laten zich in kleur, structuur, formaat en metselverband esthetisch aan elke baksteengevel van Hagemeister aanpassen. De ecostenen kunnen worden ingebouwd in nieuw of bestaand metselwerk. Elke vormsteen is een in het metselwerk geïntegreerd systeem, optisch terughoudend weggewerkt in de spouw – een elegantere oplossing dan de gangbare vogel- en vleermuiskasten die aan de gevel hangen.
Beschermde soorten
Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn in Nederland wettelijk beschermd door de Wet natuurbescherming. In het Bouwbesluit zijn sinds 2012 gevelopeningen groter dan één centimeter toegestaan om deze kwetsbare dieren toegang te geven tot verblijfplaatsen in de spouwmuur. Binnen BREEAM vergaart men punten voor het aanbrengen van diervriendelijke voorzieningen als deze.
Met de innovatieve neststenen biedt Hagemeister iedere opdrachtgever en ontwerper de gelegenheid de bescherming van diersoorten te stimuleren en bij wettelijke verplichtingen de ideale vervangende habitat in te zetten. De bescherming van kwetsbare dieren en het integreren van bijzondere diersoorten in stedelijke en bebouwde omgevingen resulteert niet alleen in een verrijking van de leefomgeving. Het biedt ontwikkelaars, opdrachtgevers, architecten en bouwers ook de mogelijkheid om bij te dragen aan de natuurwaarden en biodiversiteit van een locatie of gebied.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen