Innovaties in ultra-licht beton
Enkele voorbeeldprojecten in Zwitserland, met name het Gartmann-haus (2004, Chur), toonden wel de architectonische potentie van monoliet gevels aan, maar konden bouwfysisch nog niet overtuigen. Een belangrijke stap vooruit werd gemaakt in het project Infra-Leichtbeton bij de TU-Berlijn, onder leiding van prof. Mike Schleigh.
Deze vooruitgang werd gedemonstreerd in het pilotproject urban villa in Berlijn (2007). De dragende gevels waren van beton met een volumieke massa van 800 kg/m3 en een lambda-waarde van 0,20 W/mK. Het zeer lage gewicht werd bereikt met vervanging van zand en grind door geëxpandeerde kleikorrels (Liapor) plus een luchtbelvormende hulpstof.
Van geëxpandeerd klei naar geschuimd glas
Nieuwe ontwikkelingen bij de producenten van ultra-lichte toeslagmaterialen geven vertrouwen dat die nodige verbeteringen bereikt zullen worden. In plaats van geëxpandeerde kleikorrels komen nu korrels van geschuimd glas, in een reeks van zeer fijne tot zeer grote korrels. Het korrels hebben, in tegenstelling tot geëxpandeerde kleikorrels, een gesloten oppervlak en absorberen dus geen water. Uitgangsmateriaal is gewoon glas uit de glasbak, uit de retourstroom dus. Dat is mooi meegenomen in het streven naar duurzaam bouwen en sluiten van de materiaalkringlopen.
Heerbrugg
Recent uitgevoerde projecten in Heerbrugg (Zwitserland) en Stuttgart zijn de nieuwe referenties. Het project in Heerbrugg heet ook heel toepasselijk ‘Monolith Heerbrugg’. De innovatieve betontechnologie heet Technolith en komt van de firma Technopor, gevestigd in Chur. Deze firma beschikt sinds 2009 over de technische expertise die voorheen exclusief voor Misapor was. Niet alleen de gevel, maar vrijwel de hele betonconstructie van kelder tot en met de dakvloer, is uitgevoerd in het thermisch isolerende lichtbeton.
Hans Kohne, Cement&BetonCentrum, schreef dit artikel samen met dr.ir. Mantijn van Leeuwen, CRH Europe - Sustainable Concrete Centre
Meer informatie over thermisch isolerend beton leest u in de Innovatiecatalogus die Stedebouw & Architectuur eind dit jaar publiceert.
Reactie toevoegen