Innovatiecontract maakt BIM toegankelijk

woensdag 11 april 2012
timer 2 min
Onlangs sloten de Bouwend Nederland, BNA, NL Ingenieurs en UNETO-VNI samen met TNO een branche-innovatiecontract (BIC) over BIM. Met dit contract kunnen de branches de kennis van TNO over BIM gebruiken, uitbreiden en toegankelijk maken voor hun leden.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd waarin kennis over BIM wordt gedeeld en uitgewisseld, zoals: de Nationale BIM-maand; een BIM-model van het jaar verkiezing; softwareshow; publicaties (o.a. BIM handboek, website); lezingen, workshops, presentaties; technologieclusters. 

Technologieclusters Een belangrijke uitwerking van de samenwerking, is de totstandkoming van zogenaamde technologieclusters. Hierin worden gedetailleerde BIM gerelateerde onderwerpen behandeld in losse projecten. Leden van aangesloten organisaties die meedoen in BIC verband kunnen hier actief aan deelnemen.Technologieclusters zijn o.a.:

Objectbibliotheken binnen BIM. In dit technologiecluster wordt dieper ingegaan op verschillende databronnen waar BIM modelleurs data vandaan kunnen halen. De focus ligt met name op het overdragen, toelichten en vastleggen van informatie over verschillende technologieën voor objectbibliotheken en de beschikbaarheid en toepassing van databronnen. Er zijn zowel commerciële als niet-commerciële bibliotheken beschikbaar, maar voor beiden moet betaald worden.

TNO heeft kennis over zowel de technologische mogelijkheden en onmogelijkheden van alle grote bibliotheken en hun achterliggende businessmodellen, om zo bedrijven te helpen om kosteneffectief gebruik te maken van de beschikbare bronnen.

Detailniveaus binnen BIM. Om effectief te werken met BIM is het noodzakelijk dat alle partijen tegelijkertijd op ongeveer hetzelfde detailniveau werken. Internationaal zijn er om die reden verschillende detailniveaus voor BIM modellen ontwikkeld. Ook voor Nederland zijn deze ontwikkelingen goed bruikbaar. De Nederlandse indeling van Voorontwerp, Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp / Bestek enz. kan niet één op één in deze buitenlandse concepten worden geplaatst. Daarom is een aanpassing nog wel noodzakelijk.

TNO heeft  kennis van de internationale detailniveau beschrijvingen. Daarnaast wordt door de internationale beheerorganisatie BuildingSMART op dit moment een standaard ontwikkeld voor de beschrijving van zogenaamde ModelViewDefinitions waarmee een bepaalde ‘view’  op het model formeel (voor een computer leesbaar) kan worden vastgelegd.

Meer weten over bouwen met BIM? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Bouwinnovatie, met volop aandacht voor BIM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel