In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de nieuwste trends in de architectuur- en bouwsector. Natuurlijk kunnen we niet heen om Kunstmatige Intelligentie (AI) en alle bedreigingen van broeikasgassen en de effecten daarvan op de bouw. Ook los daarvan pleit Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond; BNA) voor een nieuwe bouwcultuur.
Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2
In het hoofdinterview van de Innovatiecatalogus 2024 doet De Willigen, waarnemend voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, een aantal opmerkelijke uitspraken. Als we hem in het kader van deze speciale editie vragen naar de belangrijkste innovaties zegt De Willigen, partner-stedenbouwkundige en creatief directeur van De Zwarte Hond: “We moeten leren bouwen op een manier die de CO2-uitstoot sterk beperkt en een manier waardoor we langere tijd wat aan een gebouw hebben, en dat dan binnen de huidige marktcondities. Ik kom er hoe langer hoe meer achter dat dit alles niet lukt als we binnen de bouwkolom tegenover elkaar blijven staan. Los van alle mensen die van goede wil zijn, heb je aannemers die architecten zien als de grootste vijand, ontwikkelaars die vooral snel willen cashen en architecten die denken dat ze alleen maar hoeven te tekenen. We zullen moeten leren om veel beter, veel hechter en opener met elkaar samen te werken om de huidige, ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Daar zijn allerlei nieuwe samenwerkingsvormen voor nodig. Dat is de innovatie die we het hardste nodig hebben.”
Carbon Cost Tracker
In het magazine wordt nog veel dieper ingegaan op het bouwen met het CO2-vraagstuk als uitgangspunt. Van vele experts krijg je uitleg over het CO2-beleid (van de politiek), de normen en berekeningen, en het bouwen in de praktijk. En passant krijg je kijkjes in de keuken van bijvoorbeeld Frankrijk, Het Nieuwe Normaal, de nieuwe Carbon Cost Tracker en de vele, vele bouwmaterialen waarmee je anno nu al veel CO2-uitstoot kunt besparen of zelfs klimaatpositief kunt bouwen. Ook lees je veel meer over het meest circulaire, Nederlandse schoolgebouw dat in Kampen gaat verrijzen. Met speciale aandacht voor de opdrachtgever die hier haar nek uitstak: de gemeente Kampen.
Kunstmatige intelligentie was dé innovatie van 2023, maar voor de architectuur was dat geen nieuws. Parametrisch ontwerpen konden we immers al lang. Toch is er door de doorbraak van ChatGPT het nodige veranderd. Het bewijs wordt getoond met de afbeelding op onze cover. Betekent dat een bedreiging voor de architect? Ook daar gaat (onder meer) De Willigen in dit magazine op in.
Interessant zijn verder ook:
>10 innovaties die het gaan maken in 2024
>Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten
>Speelruimte voor ingewikkelde puzzel: de ondergrond als ontwerpopgave
>Bouwstenen: superslimme thermostaat, woningbouw op pontons en artistieke akoestiek
>Column Harm Valk: nieuwe wetten, nieuwe kansen
>Bijdragen van Auke Bleij (Future Architects), Sybren Bosch, Peter Fraanje, Willem van Genugten, Robbert Guis, Niels Rood, Norbert Schotte, Eva Stache, Jurriaan van Stigt, Reinoud van der Zijde.
Abonnement
Abonnees van Stedebouw & Architectuur ontvangen de Innovatiecatalogus 2024 in hun brievenbus en kunnen het volledige magazine ook in pdf-vorm downloaden in onze digitale bibliotheek.
Stedebouw & Architectuur verschijnt zes keer per jaar: vijf themanummers en de Innovatiecatalogus. Meer informatie over ons abonnement vind je hier.
Uiteraard kun je het magazine ook nabestellen. Een exemplaar kost € 35 exclusief verzendkosten. Mail je NAW-gegevens naar administratie@acquirepublishing.nl onder vermelding van 'Innovatiecatalogus 2024' en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
Reactie toevoegen