Innovatie in prefab houtbouw

dinsdag 2 oktober 2012
timer 3 min
Studio JVM ontwikkelde het prefab bouwsysteem ‘Just in Case’. Met één generieke houten kist kunnen vloeren, plafond en wanden van ieder type gebouw worden gemaakt. Het systeem is ingezonden voor de Houtinnovatieprijs 2012 ( uitslag 28 november 2012). Onlangs kreeg JVM de eerste opdracht voor een gebouwtje in Just in Case, een verplaatsbaar paviljoen in Lauwersoog.

Jeroen van Mechelen, van Studio JVM: "In mei 2010, nam ik deel aan een fantastisch mooie architectuurexcursie naar Californië om er de prefab woonhuizen uit de jaren ’50-’60 te bestuderen. Deze huizen, gelegen rondom de Bay Area, waren gebouwd door ontwikkelaar Joseph Eichler vanuit een zeer economisch perspectief. Tijdens de reis ontstaat onder de vakgenoten het idee om gezamenlijk nieuwe, betaalbare prefab bouwconcepten voor de Nederlandse markt te ontwerpen."

 

Cassetteplafond van hout

"Het eerste beeld dat mij meteen voor ogen komt is dat van een cassetteplafond, in hout! Prachtig! Het cassetteplafond is al lang een persoonlijke favoriet. Het combineert de ruwe constructie met een idee van schaal, structuur én afwerking: alle informatie verzameld in één beeld, één idee. Het pantheón in Rome zegt genoeg. Een cassetteplafond van hout dacht ik, is Aldo van Eyck meets Peter Zumthor. Die imaginaire architectuurontmoeting maakt de mogelijkheden ineens duidelijk. Ik zie een organisch schakelbaar gebouw met zichtbaar constructief gebruik van houten vorm. Dat moest het nieuwe prefab systeem worden."

 

Generiek vs. Specifiek

"Tijdens deze reis naar de Bay-area houden 2 gedachten mij bezig. Enerzijds de ongelooflijke kracht die een klein slim prefab gebouw kan hebben, zeker als het goed in het landschap is geplaatst. En anderzijds de vraag: Hoe specifiek kan een prefab bouwonderdeel zijn? Een prefab gebouw is een optimale samenstelling van minimale hoeveelheden industriële producten. Voor juiste constructieve prestaties leidt dit samenstellen echter tot verlijmde, unieke elementen, die op de lange termijn moeilijk herbruikbaar zijn. Een prefab huis zou geen unieke maar generieke componenten moeten hebben. Mijn nieuwe prefab idee, ‘Just in Case’, moet worden uitgedacht met één generieke houten kist.

 

Duurzame Techniek

"Met die ene kist kunnen de vloeren, plafond en wanden van ieder type gebouw worden gemaakt. Tevens is de kist in zijn exacte vorm voorbereid op alle mogelijke toevoegingen. Stalen liggers voor overstekken, aanslagen voor deuren, glaslatten voor ramen, sponningen van leidingen en armaturen voor verlichting zijn eveneens modulair en integraal weggewerkt. De basiskist van 1,1x1,1m heeft een netto binnenmaat van 0,9x0,9 m zodat primaire functies zoals een gang, toilet en douche daarin passen. Met de halve of de dubbele variant kunnen er maatafstemmingen, versterkte zones of grote overspanningen worden gemaakt. De kist is zo ook na 100 jaar nog steeds een even volwaardige bouwsteen en door de droge assemblage als ‘Cradle 2 Cradle’ te beschouwen"

 

 

 Er is geen afval, maar enkel uitwisseling van kisten, straks gewoon te vinden op Marktplaats. Duurzaamheid gaat in deze bouwvorm niet alleen over extra isolatie, een PV-cel of een zuinige ketel. De duurzaamheid van ‘Just in Case’ is letterlijk. Je kan er ongelooflijk lang mee doen, op iedere mogelijke manier. En het reduceert daardoor uiteindelijk -al is het niet zo bedacht- veel materiaal, tijd en kosten."

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel