Informatiebijeenkomst en handboek 'Constructieve veiligheid van gevels'

maandag 19 december 2011
timer 2 min
Kenniscentrum voor de bouw SBR organiseert 16 februari 2012 de bijeenkomst ‘Constructieve veiligheid van gevels’. Aanleiding is de lancering van het gelijknamige handboek, dat SBR in opdracht van VROM-Inspectie heeft ontwikkeld. Alle deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen dit boek na afloop.

De laatste jaren traden er in ons land regelmatig constructieve problemen op met gevels. In een enkel geval kwamen er zelfs gebouwdelen naar beneden. “Als vervolg op een inspectierapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verrichte VROM-Inspectie nader onderzoek. Beide initiatieven vormden voor SBR voldoende aanleiding om een project te starten”, legt SBR-projectmanager Wim Verburg uit.

Inhoud handboek

Om de veiligheid van gevels nog volop in ontwikkeling is, is besloten om in plaats van een officiële richtlijn een handboek te schrijven. “Dit geeft een methode om de veiligheid van bestaande én van nieuwe gevels te beoordelen, zowel technisch als procesmatig. Dit is winst voor zowel opdrachtgevers en de gevelbranche, als toezichthoudende instanties.  En last but not least wordt het er voor het publiek een stuk veiliger op.”

Programma bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst in februari gaat het niet alleen over het handboek, maar wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij de rol van constructeurs, en bij die van opdrachtgevers en –nemers. Welke rol speelt iedere partij als het gaat om het waarborgen van de veiligheid van gevels? Wat doen de diverse partijen in de praktijk en hoe zit het onder andere met de financiële risico’s van het uitvoerende bouwbedrijf?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel