‘Ik bouw betaalbaarinAlmere’:

vrijdag 13 april 2012
timer 3 min
De woningmarkt verkeert nog altijd in een impasse. Het zijn met name de lagere inkomensgroepen die daarmee worden getroffen. Voor deze groepen – mensen met een bruto jaarinkomen tussen €20.000 en €36.500 hebben de gemeente Almere, woningbouwcorporatie De Key en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’(IbbA) geïntroduceerd; een regeling die het mogelijk maakt dat de lagere inkomensgroepen – zonder subsidie – hun eigen woning bouwen.

Almere is vooralsnog de enige stad in Nederland waar mensen met een inkomen tot modaal niet langer afhankelijk zijn van het aanbod van sociale huurwoningen. Sinds de introductie van IbbA is er sprake van een volwaardig alternatief, waarbij de lagere inkomensgroepen niet alleen een geschikte woning, maar ook de volledige zeggenschap over die woning krijgen.

 Een antwoord op de crisis

IbbA-bouwers bouwen en betalen woningen met maximale stichtingskosten van €185.000. Deelnemers betalen dát deel dat zij zelf kunnen financieren. Voor het resterende bedrag, wat maximaal 40% van de totaalprijs is, sluiten zij een lening af. Die lening wordt gaandeweg afgelost; op termijn worden deelnemers volledig eigenaar van de woning.

 Hoewel IbbA voor de crisis is bedacht, blijkt het ook een antwoord op de stagnerende woningmarkt. Waar projectontwikkelaars hun productie hebben stilgelegd en corporaties kampen met geldgebrek, bouw(d)en in Almere bijna 300 huishoudens met een laag inkomen zelf een betaalbare woning.

 Adri Duivesteijn, wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling, is enthousiast over het geboekte resultaat: “Het blijkt mogelijk om zonder subsidie betaalbaar te bouwen. In Almere wordt zichtbaar wat het oplevert wanneer wij mensen, ook de mensen met een lager inkomen, in staat stellen zelf te bouwen. Het maakt de stad, in letterlijke en figuurlijke zin, rijker. Het geeft ook te denken. Wat maakt onze volkshuisvesting zo duur? Hoe valt de hoge rendabele top op een corporatiewoning te verklaren? Waar wordt dat geld, het geld dat in Almere niet nodig is, aan besteed?”

14 april IbbA-dag: verkoop nieuwe kavels

Op zaterdag 14 april organiseert de gemeente Almere in het Arte College in Almere Poort een grote IbbA-dag. Op die dag gaan opnieuw 130 IbbA-kavels in de verkoop, waarvan 40 appartmenten en 90 eensgezinswoningen. De kavels liggen in Homeruskwartier en Europakwartier in Almere Poort. Tijdens de IbbA-dag zullen geïnteresserden uitgebreid geïnformeerd worden over de financiële zelfbouwregeling “IkbouwbetaalbetaalbaarinAlmere” (IbbA).

Wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Adri Duivesteijn en Helen van Duin, directeur Projectontwikkeling van Woonstichting de Key zullen as. zaterdag om 09.50 uur in het Arte College, Oostenrijkstraat 2 de IbbA-dag openen. De informatiedag duurt tot 16.00 uur.

 Iedereen is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening van de IbbA-dag op zaterdag 14 april, 09.50 uur, Arte College, Oostenrijkstraat 2, Almere Poort.

Meer weten over Almere en burgers in CPO? Bestel hier de stedenspecial Almere van Stedebouw & Architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel