Hybride staal-betonconstructie uitgewerkt in één 3D-tekening
In het onlangs opgeleverde gebouw zijn alle kolommen opgetrokken uit beton en verankerd in de fundering.
Vooroordelen wegnemen
Jan van Klinken, constructief adviseur bij Snetselaar: “Met deze pilot wilden wij de vooroordelen die bestaan over de engineering van de combinatie staal en beton wegnemen. Twee constructietekenaars werkten nauw samen aan dit project om zowel de staal- als betonconstructie in één tekening uit te werken. Dankzij hun slimme afspraken en kritische oog zijn de faalkosten minimaal.”
Voordelen hybride bouwconstructie
Het gebouw bestaat uit betonnen kolommen en een stalen dakconstructie. Deze betonkolommen hebben het voordeel dat er geen aanvullende voorzieningen voor brandwerendheid aangebracht hoeven te worden. Dankzij de stalen dakconstructie wordt een grote overspanning gerealiseerd, waardoor het aantal kolommen in het gebouw minimaal is. Met prefab-betonelementen is het gebouw binnen zeer korte tijd op te delen in verschillende bedrijfsunits.
Korte bouwtijd
Opdrachtgever Bruil, zelf eigenaar van een betonfabriek, voerde het project volledig zelf uit. Patrick Elting, bedrijfsleider bij Bruil bouw: “De voordelen van een hybride constructie zijn voor ons zeer groot. Met name de kortere bouwtijd van bijvoorbeeld scheidingswanden en het feit dat beton duurzamer is dan staal of kalkzandsteen, maakt bouwen met prefab betonelementen interessant. De samenwerking in dit project met Snetselaar was erg prettig. Doordat we kritisch waren op elkaars ideeën ontstond uiteindelijk een fraaie en vooral degelijke constructie.”
Meer weten over bouwen met BIM? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Bouwinnovatie, met volop aandacht voor BIM.
Reactie toevoegen