Hybride staal-betonconstructie uitgewerkt in één 3D-tekening

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
Onlangs startte Snetselaar samen met Bruil bouw een pilot met een hybride staal-betonconstructie. Voor een bedrijfspand in Ede werkte Snetselaar zowel de volledige staal- als betonconstructie uit in één 3D-tekening. Hierdoor profiteren opdrachtgever, constructeur en aannemer van de gecombineerde voordelen van staal en beton. Dankzij de uitvoering van het bedrijfspand met veel prefab-elementen is de bouwtijd tot een minimum gereduceerd.

In het onlangs opgeleverde gebouw zijn alle kolommen opgetrokken uit beton en verankerd in de fundering.

Vooroordelen wegnemen

Jan van Klinken, constructief adviseur bij Snetselaar: “Met deze pilot wilden wij de vooroordelen die bestaan over de engineering van de combinatie staal en beton wegnemen. Twee constructietekenaars werkten nauw samen aan dit project om zowel de staal- als betonconstructie in één tekening uit te werken. Dankzij hun slimme afspraken en kritische oog zijn de faalkosten minimaal.”

Voordelen hybride bouwconstructie

Het gebouw bestaat uit betonnen kolommen en een stalen dakconstructie. Deze betonkolommen hebben het voordeel dat er geen aanvullende voorzieningen voor brandwerendheid aangebracht hoeven te worden. Dankzij de stalen dakconstructie wordt een grote overspanning gerealiseerd, waardoor het aantal kolommen in het gebouw minimaal is. Met prefab-betonelementen is het gebouw binnen zeer korte tijd op te delen in verschillende bedrijfsunits.

Korte bouwtijd

Opdrachtgever Bruil, zelf eigenaar van een betonfabriek, voerde het project volledig zelf uit. Patrick Elting, bedrijfsleider bij Bruil bouw: “De voordelen van een hybride constructie zijn voor ons zeer groot. Met name de kortere bouwtijd van bijvoorbeeld scheidingswanden en het feit dat beton duurzamer is dan staal of kalkzandsteen, maakt bouwen met prefab betonelementen interessant. De samenwerking in dit project met Snetselaar was erg prettig. Doordat we kritisch waren op elkaars ideeën ontstond uiteindelijk een fraaie en vooral degelijke constructie.”

Meer weten over bouwen met BIM? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Bouwinnovatie, met volop aandacht voor BIM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel