Hoog opgeleide starters door banken ondergewaardeerd

woensdag 7 december 2011
timer 2 min
Banken passen de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen ten onrechte te streng toe op de groep jonge hoogopgeleide starters. Het gevolg is dat een jonge academicus niet meer leent dan een secretaresse van 44, terwijl zijn verdienpotentieel veel groter is. Dat blijkt uit lopend onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

EIB-directeur Taco van Hoek spreekt van een merkwaardige situatie. ‘Banken mogen geen risicoselectie meer toe passen waardoor het leeuwendeel van de hypotheekgevers over één kam worden geschoren.’ Volgens het onderzoek is ruim 60 procent van de starters hoogopgeleid. Veel starters hebben bovendien een buffer van gemiddeld 10.000 euro.

Veel starters ‘triple A’

Van Hoek noemt veel starters dan ook ‘triple A’. ‘Het jaarinkomen 5,5 keer lenen is niet weinig, maar na vier jaar is dat voor deze groep door inkomensgroei al gezakt tot 4,5 keer het jaarinkomen om vervolgens nog verder te dalen. De politiek heeft een sleutel in handen om de woningmarkt in beweging te brengen. Dit kan door de banken weer de ruimte te geven om maatwerk te leveren richting de grote groep, jonge hoogopgeleide starters’, aldus Van Hoek. Het EIB doet onderzoek naar de rol van de hypotheekmarkt in de huidige woningmarkt in opdracht van de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB).

Meer maatwerk

De hoofdlijnen van het EIB-onderzoek zijn door NVB verwerkt in het opinievlugschrift Opinar.  Boele Staal, voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken, onderschrijft daarin de onderzoeksconclusie dat banken meer maatwerk moeten kunnen leveren bij het beoordelen van hypotheekaanvragen. Tegelijkertijd vindt hij dat de hypotheekmarkt slechts een onderdeel is van de huidige malaise op de woningmarkt. ‘Het is een element, maar één van de velen. Er moet breder worden gekeken naar een nationaal akkoord waarin alle elementen die de woningmarkt betreffen, tegen het licht worden gehouden en indien nodig bijgesteld’, aldus Staal.

 

(bron: Vastgoedmarkt)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel