Hogeschool Utrecht opent daktuin voor duurzame energietechnieken

dinsdag 27 september 2011
timer 3 min
Hogeschool Utrecht (HU) opende een daktuin voor duurzame energietechnieken. Deze Duurzame Energie Proeftuin op het dak van Hogeschool Utrecht is een van de eerste vijf daken in het Duurzame Dakenplan van de provincie Utrecht. De tuin met een omvang van 500 vierkante meter en tien verschillende daktechnieken vormt de basis voor uitdagend techniekonderwijs met praktijkopstellingen van deze tijd.

De tuin levert de opgewekte elektriciteit waar mogelijk terug aan het net. De opgewekte warmte wordt gebruikt als warm tapwater en verwarming. De mogelijkheden voor koeling met warmte worden onderzocht.

 

Unieke leeromgeving

In de daktuin staat een veelheid aan hoogwaardige proefopstellingen op het gebied van hernieuwbare energie. Het gaat hierbij om technieken die in Nederland nog beperkt worden toegepast of waarvan de prestaties nog onduidelijk zijn. Uniek is de grote diversiteit aan zonnepanelen en -boilers,die zowel aan elkaar te koppelen zijn als te combineren met andere duurzame energietechnieken en conventionele energietechnieken. Daarnaast zijn er duurzame dakbedekkingmaterialen en een windturbine te vinden. Studenten, docenten en lectoren voeren samen met het bedrijfsleven praktijkopdrachten en toegepast onderzoek uit om na te gaan hoe daktechniek optimaal kan worden ingezet voor duurzame energie. Zij meten en analyseren de prestaties van de opstellingen. Met deze tuin wordt de situatie van een zestal huishoudens gesimuleerd, voor studenten en bedrijven een unieke leeromgeving.

 

Goed voor onderwijs en bedrijfsleven

De proeftuin draagt bij aan de versterking van het onderwijs in de volle breedte: afgestudeerden in de hele onderwijskolom, van mbo tot universiteit, beschikken over praktische kennis van innovatieve duurzame energietechnieken. Ook het bedrijfsleven profiteert van de opgedane kennis en nieuwste ontwikkelingen. Zo kunnen bouw- en installatiebedrijven en toeleveranciers deelnemen aan rondleidingen op het dak en masterclasses. Rond de proeftuin ontwikkelt zich bovendien nieuwe bedrijvigheid door uitbreiding van het bestaande netwerk van leveranciers, gebruikers en kennisdragers. Dit economisch belang werd al in een vroeg stadium breed onderkend: in 2010 werd de DEP genomineerd voor de ‘Gouden Impuls 2010’, dé stimuleringsprijs Economie van de gemeente Utrecht. Door de aanzuigende werking voor vernieuwende duurzame technieken, is de daktuin een “marktplaats” waar vraag en aanbod van de nieuwste duurzame technieken samenkomen.

 

Officiële ingebruikname

Als onderdeel van de landelijke Dutch Green Building Week werd de proeftuin van Hogeschool Utrecht op 23 september officieel in gebruik genomen. De openingshandeling werd verricht door de voorzitter van de Duurzame Energie Koepel, Teun Bokhoven, gedeputeerde Mobiliteit en Economische Zaken van de provincie Utrecht, Remco van Lunteren en lid van het HU college van bestuur, Huib de Jong. De hogeschool presenteerde hiermee de tuin als aansprekend project op het gebied van duurzaam bouwen, wonen en werken. De tuin zorgt voor een versnelling van kennisoverdracht op het gebied van duurzaamheid. Als geen ander project binnen De Omslag, het duurzaamheidprogramma van de HU, maakt het duurzaam denken en handelen door bedrijven, studenten en docenten duidelijk zichtbaar binnen de hogeschool.   

 

www.dep.hu.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel