Hilton Hotel Schiphol: icoon van Mecanoo Architecten

donderdag 8 november 2012
timer 2 min
Rollecate uit Staphorst heeft de gevel van het nieuw te bouwen Hilton Hotels & Resorts hotel op Amsterdam Airport Schiphol in opdracht. Rollecate levert de composiet elementengevel (10.000 m²), aluminium vliesgevel (2.000 m² ) en aluminium kozijnen. Rollecate ontwikkelde de gehele gevelconstructie in samenwerking met Schiphol Hotel Property Company. Het hotel wordt uiteindelijk 42 meter hoog en is ontworpen door Mecanoo Architecten

Omdat het hotel onder een hoek van 45 graden van de plint is gedraaid, grenst een van de gevels aan de toegangsweg naar de terminal. Hierdoor lijkt het hotel niet alleen beweging te hebben maar sluit het ook visueel aan op de aangrenzende kantoorgebouwen.

 

Icoon

Het gebouw wordt een bezienswaardige icoon op de luchthaven Schiphol. Met zijn kubusontwerp en ronde hoeken onderscheidt het hotelontwerp zich op bijzondere wijze van de omgeving qua vorm en gevel. Het diagonale patroon van de gevel van het hotel benadrukt het iconische karakter van het gebouw. Het gevelpatroon versterkt de eenheid van de grote partijen van het gebouw door de afzonderlijke kamers en verdiepingen van het gebouw te maskeren. Daarnaast zorgt de gevel voor harmonie tussen de drie grote elementen: de plint, de toren met gastenkamers en de Schiphol traverse met een directe verbinding naar de terminal. De gevel wordt gemaakt van geprefabriceerde composietpanelen.

 

Drie soorten panelen 

Er zijn drie soorten panelen: recht, gebogen en sterk gebogen. Dankzij een uitgekiende opvulling, vormen deze een willekeurig patroon met een subtiele glans en reliëf. Door de groepering van het glas en de grijze en witte composietpanelen, ontstaat een groot, diamantvormig patroon dat vanaf grote afstand herkenbaar is. 

 

Ballast Nedam zal in opdracht van Schiphol Hotel Property Company B.V., een bedrijf van Schiphol Real Estate, de uitvoering van het project voor haar rekening nemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel