Het Scheepvaartmuseum wint de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012

dinsdag 15 mei 2012
timer 2 min
Maandagavond 14 mei is de Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. 2012, toegekend aan de ontwerpers en de opdrachtgever van Het Scheepvaartmuseum.

Tijdens een druk bezochte en uiterst spannende bijeenkomst kregen Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Laurent Ney (Ney & Partners), Kees Doornenbal (Rappange & Partners Architecten BV) en Ric van Wijk (adjunct-directeur Het Scheepvaartmuseum, namens de Rijksgebouwendienst) de gouden medailles omgehangen voor hun aandeel in een project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.

 

De door ARCAM in 2008 ingestelde prijs wordt jaarlijks toegekend aan architect en opdrachtgever van het Amsterdamse project dat door een deskundige jury (dit jaar bestaande uit architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche) is aangewezen als óf het mooiste van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk.

Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008), Claus en Kaan Architecten (2009), Wiel Arets Architects (2010) en SeARCH (2011).

 

Uit het juryrapport:

“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel