Het roer moet nu om, en snel want de draaicirkel is groot...

vrijdag 20 juli 2012
timer 2 min
Atto Harsta, directeur Aldus Bouwinnovatie en Stichting Living Daylights in Amsterdam, heeft een duidelijke visie. "Door intensieve samenwerking met alle ketenpartijen bouwen aan een duurzame samenleving." Het belangrijkste credo van Harsta, oprichter van Stichting Living Daylights, is: nature is the best inspiration for a better world."

”De bouw waant zich nog steeds als de Titanic, het glorieuze hoogtepunt van de techniek, 100 procent vertrouwend op de overheersende macht van de mens om de wereld naar haar hand te kunnen zetten. Dat roer moet nu om, en snel want de draaicirkel is groot...

 

Wij bevinden ons op een belangrijk historisch punt waarbij de overgang plaatsvindt van de tweede industriële revolutie naar een samenleving en industrie gebaseerd op industrial ecology (of eco-efficiency). Dit zal alle onderdelen van de bouw veranderen; van materiaaltoepassingen, bouwmethodes, installatieconcepten tot architectuur. Deze Ecolution betekent onder andere het sluiten van kringlopen, het minimaliseren van grondstof- en energieverlies, het realiseren van meer diensten per materiaaleenheid en het produceren met een minimum aan fossiele brandstoffen. Bovenal zullen wij (weer) moeten gaan leren om samen te werken met de natuur, in plaats van deze te beheersen of overheersen (het adagium van de eerste en tweede industriële revolutie).

 

Daarnaast zijn er een aantal belangrijke sociaal-maatschappelijke drivers: de enorme mismatch tussen vraag en vastgoedvoorraad en de overgang van een focus op duurzaamheid (nu nog veel te veel energie) naar een focus op welzijn in ons vastgoed. Allemaal drivers die innovatie stimuleren en de bouw enorm zouden kunnen veranderen.”

 

Lees hier het vervolg van dit interview met Atto Harsta, uit de Innovatiecatalgus 2012.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel