Het nut van straatmeubilair
Straatmeubilair is van groot belang voor iedereen in de samenleving. Het zorgt voor plezier, veiligheid en sfeer. Hoe zou een weg zijn zonder bewegwijzering, wegaanduiding of verkeersborden? En hoe zou een park eruit zien zonder een parkbank en een vuilnisbak? Waar zouden jouw kinderen spelen als dat speeltuintje aan de overkant van je huis er niet stond? En hoe zou jij ‘s avonds naar huis fietsen zonder straatverlichting? Gelukkig hoef je daar niet over na te denken. Straatmeubilair is namelijk vanzelfsprekend in ons land. Nu vraag jij je vast af: wie regelt dat straatmeubilair dan? Gemeentes, ANWB, rijkswaterstaat en de provincies.
Verschillende soorten ontwerpen straatmeubilair
Als je denkt dat het eenvoudig is om straatmeubilair te ontwerpen heb je het mis. Straatmeubilair moet namelijk aan ontzettend veel eisen voldoen. En dat niet alleen: iedereen moet het mooi vinden. Het wordt tenslotte in openbare ruimtes geplaatst. Ja dat is wel wat andere koek, dan een bank ontwerpen voor in een woonkamer. Daarom moet de juiste balans tussen stijl en functionaliteit moet gevonden worden. Ook aan duurzaamheid moet gedacht worden. Een parkbank wordt immers niet jaarlijks vervangen of geplaatst.
Fris en stijlvol straatmeubilair
Met minder nemen we geen genoegen meer. De laatste jaren heeft het straatmeubilair in Nederland behoorlijk wat ontwikkeling doorgemaakt. Straatmeubilair moet stijlvol en chique zijn. Het moet men motiveren om meer naar buiten te gaan. Niet voor niets houden dan ook veel bedrijven zich steeds meer bezig met het ontwerpen en produceren van straatmeubilair. Erdi bijvoorbeeld. Zij maken de mooiste parkbanken, prullenbakken en verkeersborden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen