Het Nieuwe Werken verandert gebouwontwerp en inrichting omgeving

woensdag 6 juni 2012
timer 2 min
Het Nieuwe Werken wint snel terrein. Medewerkers krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheid om hun werk naar eigen inzichten in te delen en uit te voeren. De omslag naar het Nieuwe Werken heeft ingrijpende gevolgen voor de architectuur en stedenbouw. De gebouwtypologie van het traditionele kantoorgebouw gaat op de schop en ook de directe omgeving zal er anders uit gaan zien.

Wat die gevolgen zijn is af te leiden uit een recente syllabus over het Nieuwe Werken die door het vakblad Facility Managament Magazine is samengesteld. Onderzoek van Berenschot 2011-2012 naar het nieuwe werken is het fundament onder deze syllabus, met als titel: ‘Het Nieuwe Werken, the next step’. Het onderzoek door Berenschot onderschrijft dat Het Nieuwe Werken geen hype is ‘die wel weer over gaat’.

 

 

Gebouwde omgeving

Het  onderzoek is in de syllabus aangevuld met een breed uitwaaierend palet van artikelen waarin bijzondere aspecten van het nieuwe werken zijn uitgelicht. Uiteraard is er aandacht voor interieurarchitectuur, maar ook voor de directe omgeving van het gebouw.  

 

Jacques van Dinteren en Erwin van der Krabben bijvoorbeeld, gaan in op de ligging van de gebouwen (en de bereikbaarheid ervan). Kwaliteiten van de omgeving zijn immers  in toenemende mate van belang bij het kunnen aantrekken van high potentials. Met name de hoger opgeleiden kiezen bij voorkeur voor een goed werkklimaat, en kijken met die blik naar het gebouw en de omgeving. De auteurs richten hierop hun vizier en staan stil bij de veranderende eisen aan de omgeving rond de gebouwen waarin gewerkt wordt, de gevraagde locaties voor de gebouwen, en zij bespreken de gevolgen voor de stedelijke inrichting. Voorts bevat de syllabus enkele praktijkcases.

 

Brede scope

Hoewel samengesteld voor facility managers geeft de syllabus juist door de brede scope een heel goed beeld van het Nieuwe Werken, en dat maakt de inhoud uitermate aantrekkelijk ook voor architecten die nadenken over het nieuwe kantoor en veel meer dan voorheen de wensen van eindgebruikers op het netvlies hebben. 

 

Meer weten over Het Nieuwe Werken en de gevolgen voor gebouwontwerp en omgeving? Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel