Het meest duurzame monument van Nederland staat in Rotterdam

vrijdag 30 september 2011
timer 2 min
Central Post, het totaal gerenoveerde postsorteercentrum, naast het nieuwe Centraal Station te Rotterdam, heeft de  Award Duurzame Architectuur 2011 gewonnen. Het gebouw, een wederopbouwmonument met 52.600 vierkante meter aan kantoor en leisure, kreeg de prijs voor zowel het ontwerp als het gebruik.

Op donderdag 29 september 2011 vond de uitreiking plaats tijdens de derde editie van het congres Green Buildings 2020 in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

 

Voormalige stationspostkantoor

Central Post is het voormalige postsorteercentrum, gelegen naast het Centraal Station in Rotterdam. Het pand is herontwikkeld tot een modern kantoor verzamelgebouw. Central Post vormt een belangrijk onderdeel in de herinrichting van het Centraal Stationsgebied tot een bruisend zakencentrum in de binnenstad. Het gebouw is herontwikkeld door LSI Project Investment en bestaat uit 14 verdiepingen en twee lagen ondergrondse parkeren met 320 parkeerplaatsen.

Op de begane grond zijn publieke en openbare functies zoals winkels en horeca gelegenheden gerealiseerd. Bezoekers, voorbijgangers en natuurlijk werknemers van gebruikers van Central Post kunnen hier ontspannen.

 

Ontwerp renovatie

Claus en Kaan Architecten heeft het ontwerp voor de renovatie gemaakt. Belangrijkste ingreep in het uit 1958 stammende gebouw (ontworpen door de gebroeders Kraaijvanger) is het verdubbelen van het aantal verdiepingen van zeven naar veertien, door het plaatsen van tussenvloeren. Uitgangspunt bij de renovatie was de oorspronkelijke industriële structuur van het gebouw.

 

GreenCalc Label

In juni vorig jaar ontving Central Post een Greencalc Label met een A-score (MIG 252). Volgens ontwikkelaar LSI Project Investment is het gebouw het meest duurzame monument van Nederland en is het tevens het meest duurzame grote gebouw. Ten opzichte van het Bouwbesluit van 2007 is de CO2-uitstoot van het gebouw met 40 procent gereduceerd.

 

Award Duurzame Architectuur

De Award Duurzame Architectuur is een initiatief van Facility Management Nederland, Dutch Green Building Council en CFP. De jury bestaande uit, Willem Langeweg van MVO Nederland, Gijs Verweij, oud CEO Wereldhave, Anke van Hal, hoogleraar Nyenrode en bestuurslid Dutch Green Building Council en Hidde van der Kluit van SNS Reaal namens FMN. De jury roemde de kwaliteit van het gebouw, alsmede zijn grootschaligheid en de impact op het centrum van Rotterdam. In de woorden van de Jury-voorzitter: ‘een verloren gebouw in een verloren stukje van Rotterdam-centrum, heeft door zijn gedurfde renovatie een nieuw leven en een nieuwe impuls gegeven aan de samenleving en economie van Rotterdam Central District’.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel