Het aantal aanbestedingen groeit weer

donderdag 5 april 2012
timer 2 min
Na een aanzienlijke krimp in 2011 groeit het aantal aanbestedingen weer. In het eerste kwartaal van 2012 wordt het niveau van 2010 weer gehaald. Hiernaast werden opvallend veel prijsvragen uitgeschreven. Deze onverwachte groei is opvallend. Het Steunpunt Arhitectuuropdrachten en ontwerpwedstrijden, een initiatief van Architectuur Lokaal,  ziet dat steeds meer aanbesteders het opdrachtgeverschap professioneel oppakken.

Er lijkt een tweespalt te ontstaan: het aantal opdrachtgevers dat openbare aanbestedingen zonder voorselectie aankondigt groeit ook. Aanbestede opdrachten worden te elfder ure sterk versoberd, gedeeltelijk ingetrokken of tijdelijk stilgelegd en regelmatig wordt de bouworganisatievorm aangepast na opdrachtverlening.

Rotterdams maatwerk
Het Steunpunt registreerde dit kwartaal 15 nieuwe ontwerpwedstrijden en ontwikkelcompetities. Dit aantal ligt fors hoger dan de voorgaande jaren (6 in het eerste kwartaal 2011). Komt er in Nederland dan toch een prijsvraagcultuur van de grond? Vooral decentrale overheden zijn de voornaamste uitschrijvers van projectprijsvragen. De gemeente Rotterdam was dit kwartaal betrokken bij vier prijsvragen. De gemeente profileert zich met voorbeeldig opdrachtgeverschap.

 

Aanbestedingen uit het dal
Het aantal aanbestedingen van architectuuropdrachten klimt het eerste kwartaal uit het dal en komt uit op hetzelfde niveau als in 2010: 46 nieuwe opdrachten. Het is nog te vroeg om te stellen dat er sprake is van een herstel. Wellicht hebben we te maken met een inhaalslag van opdrachten die in 2011 uitgesteld werden.

Integrale contracten

Bij de aangekondigde architectuuropdrachten valt op dat de verhouding tussen traditionele (ontwerpdiensten) en geïntegreerde contracten (D&B tot en met DBFMO) stabiliseert. Net als in de voorgaande periodes is traditioneel aanbesteden iets populairder dan geïntegreerd: 25 tegenover 21. Verder valt op dat bij de architectendiensten/ontwerpdiensten het aantal openbare aanbestedingen zonder voorselectie maar liefst een kwart van het totaal aantal aanbestedingen is. Dit betreft voornamelijk planologische en stedenbouwkundige ontwerpdiensten. Dergelijke dienstverlening werd in het verleden meestal opgeknipt en onderhands aanbesteed; nu worden deze opdrachten vaker openbaar aanbesteed. De traditionele aanbestedingen hebben hoofdzakelijk betrekking op maatschappelijk vastgoed (72%); geïntegreerde contracten worden vooral toegepast voor woningbouw (33%) en infra (29%).

 

Kijk hier voor het volledige artikel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel