Herstel in bouwsector voorlopig niet in zicht

woensdag 21 december 2011
timer 1 min
Herstel in de bouwsector is voorlopig niet in zicht. Naar verwachting wordt pas in 2013 de bodem bereikt met 50.000 gereedgemelde woningen. Dit staat in de TNO Bouwprognoses 2011-2016.

De recente decemberraming van het CPB voor 2012 gaat uit van een ‘doormodderscenario’: de schuldencrisis wordt niet snel opgelost, maar er komt ook geen verdere escalatie. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie hangen sterk af van het verdere verloop van de Europese schuldencrisis. De TNO Bouwprognoses en ramingen zijn daarom onzeker en afhankelijk van de ontwikkelingen in de nationale en internationale economische situatie.

Neerwaartse trend

Het CPB-scenario heeft ook zijn weerslag op de prognoses voor de woning- en utiliteitsbouw. De sector bevindt zich nog altijd in een neerwaartse trend die naar verwachting nog twee jaar voortduurt. Een bodem wordt in 2013 verwacht. Voor de middellange termijn verwacht TNO een beperkt herstel.

Dit staat in de TNO Bouwprognoses 2011-2016, die op 15 december zijn gepresenteerd. De Bouwprognoses zijn door TNO opgesteld in opdracht van het ministerie van BZK.
Het definitieve rapport komt waarschijnlijk beschikbaar in de loop van december. Er is al wel een samenvatting beschikbaar. De samenvatting is hier te downloaden. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel