Herontwerp Feyenoord stadion behoudt bestaande gebouw
Het idee voor dit alternatief voor De Kuip is ontstaan toen Hennes de Ridder hoorde van de hoge kosten voor de nieuwe Kuip. Volgens De Ridder is slopen van het stadion onnodige kapitaalvernietiging, terwijl kapitaal hard nodig is op het veld. Samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel is zijn plan nu doorontwikkeld.
Ontwerp
Het veld wordt 3,25 meter verlaagd. Op de begane grond kunnen daardoor 52 extra businessunits, een ontvangstruimte, grand café en restaurant met zicht op het veld worden gecreëerd. De tribune direct aan het veld wordt uitgebreid en verbeterd. Op een horizontale ring aan de buitenzijde van het stadion, de zogenaamde Saturnus-ring, komt een promenade met horeca, kiosken en sanitaire voorzieningen. De huidige skyboxen worden behouden en de bestaande ruimtes, spelersvoorzieningen et cetera worden up-to-date gemaakt. Aldus kan met een beperkte investering veel inkomsten worden gegenereerd. De architectuur van de nieuwe zwevende ring is eigentijds en sluit tegelijkertijd naadloos aan bij de bestaande Kuip. Het behoud van het stadion is van belang omdat het een van de vijf overgebleven vooroorlogse stadions is.
Het is een uniek gebouw, uitgevoerd met veel staal, van dezelfde architect als de Van Nelle Fabriek. De Kuip is het eerste stadion met deze kenmerkende vorm specifiek ontworpen voor voetbal. Met behoud van het stadion wordt bovenal het ‘Kuip-gevoel’, de sfeer en ambiance, behouden. De variant van De Ridder is niet alleen goedkoop, maar ook met beperkte verstoring van het spelschema te realiseren. Deze week worden alle plannen voor De Kuip gepresenteerd aan de commissie ‘Kuip-trojka', die alle ontwerpen onderzoekt. Het legioen, de achterban van Feyenoord, bepaalt uiteindelijk welk plan uitgevoerd zal worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Reactie toevoegen