Herbestemming monumentale suikerfabriek in Bergen op Zoom

donderdag 18 oktober 2012
timer 2 min
Monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’ in Bergen op Zoom wordt gerenoveerd en aangevuld met nieuwbouw op het huidige terrein. Het renovatieontwerp is van  Architectenbureau Prent en Mies Architectuur.

Het project bestaat niet alleen uit herbestemming, maar wordt ook aangevuld met nieuwbouw op het terrein. In het ontwerp is ruimte gecreëerd voor 3400 m2 supermarkt, 15.000 m2 retail en 3000 m2 maatschappelijke functies en leisure.

 

Drie gebouwen

De Zeeland’ bestaat uit drie gebouwen. De geschakelde hallen van de voormalige fabriek huisvesten destijds verschillende onderdelen van het productieproces voor suiker en werd daarna ontmanteld en herbestemd ten behoeve van defensie voor de opslag van munitie. Bij de renovatie blijven de muren en de constructie van de gebouwen intact. De middelste hal wordt omgevormd tot een grand entree die de mensen de beide andere hallen inleidt. Ondanks dat het geheel van de middelste hal een glazen ombouwing krijgt, blijven ook hier de karakteristieken van het oude pand bewaard.

  

Ruim 110 nieuwe Methermo® Classic ramen

De karakteristieke en imposante fabriek ´De Zeeland´ is nu nog voorzien van de originele gietijzeren ramen. Metaglas levert ruim 110 nieuwe Methermo® Classic ramen voor de buitengevel. Door het slanke en schuin aflopende aluminium profiel ogen deze ramen als het originele staal, maar met de voordelen van aluminium. De nieuwe ramen worden volledig in stijl met de historie gemaakt. Hierdoor blijft de uitstraling van de karakteristieke fabriek ongewijzigd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel