Hennepblokken - de groene bakstenen
Steeds meer opdrachtgevers besluiten te investeren in natuurlijke materialen, in het bijzonder hennepblokken, een echte groene baksteen voor bouwprojecten.
Grijze energie, de ‘verborgen’ energie
Tegenwoordig is focussen op de energieprestatie van de woning alleen niet meer voldoende. Het bouwproces van een huis kan erg energie-intensief zijn. "Het is belangrijk om te kijken naar de ecologische voetafdruk van de materialen die we gebruiken”, zegt Dirk van Impe, accountmanager van Isohemp. “Hennep is een echte CO2-binder. Het is ook een uitstekend isolatiemateriaal en biedt alle voordelen voor de toekomst van CO2-neutraal bouwen.”
Hennepblokken, echte groene bakstenen
Steeds meer opdrachtgevers en architecten zijn zich bewust van deze milieuproblemen en proberen bewust duurzame materialen te kiezen. De hennepblokken zijn een mooi voorbeeld. Tijdens de groei bindt de hennepplant een grote hoeveelheid CO2, wat ruimschoots de uitstoot compenseert die nodig is voor de productie van de blokken. Een huis gebouwd met hennepblokken bespaart zo circa 5 ton koolstof in vergelijking met een conventionele constructie.
Bouwen en isoleren met hetzelfde materiaal, een oplossing voor de toekomst
Hennepblokken zijn zowel een bouw- als een isolatiemateriaal. Hierdoor kan een homogene gebouwschil opgetrokken worden met eenvoudige detaillering en bijzondere eigenschappen waaronder de hoge thermisch inertie. "Hennepblokken zijn een enorme thermische buffer, die de temperatuurschommelingen van het gebouw beperkt, zowel in de zomer als in de winter”, vertelt Van Impe. “Maar de natuurlijke structuur reguleert ook de vochtigheid en absorbeert akoestische golven die geluidsoverlast veroorzaken. De bewoners van huizen gebouwd met hennepblokken ervaren dit als een prettig binnenklimaat.”
Dit artikel verscheen eerder in de Innovatiecatalogus 2022. Lees de gehele editie hier.
Reactie toevoegen