Helft architectuuropdrachten zijn geïntegreerde contracten

woensdag 28 september 2011
timer 2 min
Het innovatief en digitaal aanbesteden kan en moet nog veel beter. Daarom organiseert Architectuur Lokaal de 3e landelijke EU Aanbestedingendag voor publieke en private opdrachtgevers, schoolbesturen, adviseurs en inkopers, ontwerpers, bouwbedrijven, woningcorporaties en projectontwikkelaars op donderdag 24 november van 13.30 tot 18.00 uur in Amersfoort.

In de afgelopen twee jaar is er veel veranderd bij het aanbesteden van architectuuropdrachten. Stapsgewijs treedt uniformering van leidraden op onder invloed van KOMPAS light. Dit is bereikt onder invloed van KOMPAS light en het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden, samen met de overheid en brancheorganisaties. KOMPAS light 2.0 is de volgende stap naar vereenvoudiging van innovatief en digitaal aanbesteden.

 

DB-contracten

Architectenselecties lijken de goede kant op te gaan, maar de aanbesteding van geïntegreerde contracten (DB) is nog vaak disproportioneel en zelfs onrechtmatig. Dit, terwijl de aanbesteding van DB-contracten snel toeneemt; het betreft nu al meer dan de helft van alle architectuuropdrachten. Dat maakt het extra noodzakelijk om voor de DB-contracten te komen tot actuele, heldere en digitale instrumentontwikkeling. Bij de 3e EU Aanbestedingendag wordt gestart met de discussie over het te ontwikkelen KOMPAS DB.

 

Scholenbouw is de grootste opgave

Scholenbouw is de grootste opgave die wordt aanbesteed. In de afgelopen zes jaar ging het om 57% van alle aanbestedingen van architectendiensten (354 van de 622); voor de geïntegreerde opdrachten was dat 11% (38 van de 340). Maar er is onvoldoende kennis over de mogelijkheden en alternatieven. Daarom wordt een aparte discussie gevoerd over de aanbestedingsmogel?kheden voor scholenbouw.

 

3e landelijke EU Aanbestedingendag

Aan de debatten van de 3e landelijke EU Aanbestedingendag  nemen onder meer deel: Jan Brouwer vm. Rijksadviseur Infrastructuur Monika Chao directeur Instituut voor Bouwrecht en hoogleraar Bouwrecht TU Delft Frits van Dongen Rijksbouwmeester Norbert van Doorn voorzitter NLPB Louk Heijnders directeur Servicecentrum Scholenbouw Jan van lersel directeur Broekbakema en parttime directeur brede school in Oegstgeest Cilly Jansen directeur Architectuur Lokaal / Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden Felix Rottenberg voorzitter Architectuur Lokaal Willem Hein Schenk voorzitter BNA Peter Swinnen Vlaams Bouwmeester Hans Wamelink hoogleraar Bouwmanagement TU Delft en Erik Ziengs lid Tweede Kamer voor de VVD.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel