Het nieuwe werken, ook wel flexwerken genoemd, wordt steeds populairder. Door de jaren heen zagen we steeds vaker dat mensen deels vanuit huis gingen werken. Door de pandemie kwam deze ontwikkeling nog eens in een stroomversnelling terecht. Ook nu - jaren na het einde van de pandemie - zien we dat de trend blijft groeien en steeds meer bedrijven het flexwerken omarmd hebben. Maar wat betekent dit voor de bouw van nieuwe bedrijfspanden? Zal de functie van kantoor gaan veranderen? En zo ja, wat betekent dit dan precies?
Heeft het nieuwe werken gevolgen voor bouw bedrijfspanden?
Sociale functie van kantoor
Dat mensen meer en meer vanuit huis werken, betekent niet dat het kantoor niet nog net zo belangrijk is als voorheen. De vraag naar kantoorpanden neemt dan ook niet af. Wel zien we dat er anders naar kantoren wordt gekeken en dat ze anders ingedeeld worden om de veranderende functie te vervullen. Zo krijgt het kantoor steeds meer een sociale functie. Dit is de plek waar medewerkers samenkomen om samenwerkingen te voltooien of om gesprekken met (potentiële) klanten te voeren. Hierdoor is er meer behoefte aan een open werkomgeving. Een werkomgeving waar communiceren makkelijker is.
De bouw van nieuwe kantoorpanden is dus nog steeds van belang. Wel is het belangrijk dat er nauwer wordt samengewerkt met ontwerpers om zo betere indelingen te creëren. Projectinrichting door Ditt is bijvoorbeeld een goede manier om de indeling en inrichting aan te passen op de wensen van een modern kantoor. Dat vraagt een net wat andere aanpak, waar zowel architecten als andere bouwkundigen hun kennis over moeten verbreden. Samenwerkingen met projectontwikkelaars in de kantorenwereld is hierbij onmisbaar.
Zelfde aantal vierkante meters, geen vaste werkplekken meer
Soms geloven mensen dat bedrijven af kunnen met minder vierkante meters. Waarom zou je immers een groot pand nodig hebben als bijna nooit alle medewerkers tegelijkertijd op kantoor aanwezig zijn? In de praktijk blijkt dit toch niet het geval te zijn. De vraag naar het aantal vierkante meters blijft. Wel lijkt de indeling enorm te veranderen. Zo was er voorheen vaak ruimte nodig voor vaste werkplekken. Meestal ook afsluitbare ruimtes. Inmiddels wordt er meer geïnvesteerd in één grote open werkruimte met verschillende tafels en dan nog enkele aparte ruimtes als het nodig is dat medewerkers zich soms afzonderen of voor het voeren van belangrijke, privacygevoelige gesprekken. Bij Ditt. Officemakers hebben ze dit verschil ook duidelijk opgemerkt. De ontwerpfase vraagt tegenwoordig dan ook om veel meer flexibiliteit bij het indelen van de ruimtes. Er moet goed geluisterd worden naar de behoeften van de mensen die hier werken. Dit moet aansluiten op het verlangen naar het nieuwe werken en tegelijkertijd ook werken op kantoor aantrekkelijk maken. Een goede inrichting én indeling zijn hierbij van essentieel belang.