Grote dakrenovatie met grote constructieplaten

woensdag 30 mei 2012
timer 2 min
5500 vierkante meter dakrenovatie met 5 meter lange constructieplaten.

MetsaWood levert met haar Kerto-Q constructieplaten een cruciale bijdrage aan een grootschalig renovatieproject van 220 woningen van woningbouwvereniging Vidomes in Rijswijk. Een bijzonder project omdat de platen in één klap meer dan 5 meter afstand overbruggen.

 

Spring architecten kreeg de opdracht de 220 daken van Vidomes in de Burgemeester Elsenlaan grondig aan te pakken. Op de bestaande houten gordingen moest de architect een nieuwe dakconstructie ontwerpen. Het uitgangspunt was dat dit moest gebeuren binnen de bestaande dakrandhoogten en in combinatie met een bitumineuze dakbedekking. De opdrachtgever wilde tevens graag een zo hoog mogelijke Rc-waarde realiseren met het circa 11 graden hellende dak. Het oude dakbeschot op de houten gordingen bestond uit een dragende – beperkt isolerende – laag houtwolcementplaat van circa 50 millimeter  met daarop een EPDM dakbedekking.

 

Al gauw stond Spring architecten voor een probleem:

Door de zeer beperkte dakrand hoogten kon niet worden gewerkt met standaard dakisolatiepanelen omdat de afstand van 1,26 meter tussen de gordingen te groot was. Daarbij was het tussenplaatsen van extra gordingen een te kostbare optie.

 

“Na enig speurwerk kwam ik uit bij de Kerto-Q constructieplaten van Metsä Wood”, vertelt bouw- en kostendeskundige Kees van Noorloos van Spring architecten. “De technisch zeer hoogwaardige eigenschappen van deze platen pasten uitstekend bij de opgave. Het was namelijk mogelijk over de bestaande gordingen de dakvlakken van circa 5,5 meter lang, in één keer te overbruggen met een slanke constructieplaat. De afwerking konden we verder op de traditionele manier oplossen.’’

Met deze opbouw wordt ook een Rc van circa 2,6 m2K/W gerealiseerd, hetgeen een sterke verbetering is ten opzichte van de bestaande situatie.

 

Kerto is door zijn stijfheid en extreme sterkte; ca. 1,5x zo sterk als traditioneel constructie triplex en bijna 3x zo sterk als traditionele dakdelen, bij uitstek geschikt voor het maken van grote vrijdragende overspanningen.

De platen die verwerkt worden in dit project hebben een breedte van 1,82m en een lengten variërend tussen 3 en 7m. De te realiseren meervelds overspanningen komen ook nog eens te goede aan de sterkte en de doorbuiging.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel