Groot Klimmendaal op 1 in Top 10 zorggebouwen

donderdag 3 november 2011
timer 2 min
Architectuurhisoricus Noor Mens maakte in opdracht van Stedebouw & Architectuur een top tien van recente zorggebouwen. Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem, van architectenbureau Koen van Velsen, staat op de eerste plek. Op twee zette Mens het pas geopende Maggie’s Centre in Glasgow, een ontwerp van Rem Koolhaas en OMA-partner Ellen van Loon.

Groot Klimmendaal, BNA Gebouw van het Jaar 2010, omschreef de jury van BNA Gebouw 2010 als ‘poëzie in het bos, verbluffend en uniek vakmanschap, een fenomenale omgang met het programma en met de omgeving, licht, feest en geluk’.

 

Geen ziekenhuisachtige sfeer

Noor Mens is in haar oordeel wat prozaïscher: “Groot Klimmendaal gebruikt de architectuur om de overgang voor patiënten die gecompliceerde en ingrijpende medisch handelingen hebben ondergaan naar de maatschappij te onderstrepen. Er heerst geen ziekenhuisachtige sfeer. Het gebouw is opgetrokken in een prachtige, bosachtige omgeving en bewijst dat gebouwen voor de gezondheidszorg tot de architectonische voorhoede kunnen doordringen.”

 

Maggie’s Centre

Enthousiast is Mens ook over het Maggie’s Centre, een gebouw waar kankerpatiënten elkaar kunnen ondersteunen en door professionele, vaak vrijwillige krachten op alle mogelijke manieren worden bijgestaan. “Uitgenodigd door zijn goede vriend de architectuurhistoricus Charles Jencks realiseerde Rem Koolhaas dit gebouw dat het tegendeel is van de spectaculaire bravoure architectuur die sterarchitecten doorgaans gedwongen zijn te bouwen. Open en gesloten ruimtes vloeien in elkaar over en geven dan weer uitzicht op de binnenplaats, dan weer op de omgeving. Ook in Nederland zou een Maggie’s Centre niet misplaatst zijn.”

 

Meer weten? Klik door naar de top 10 zorggebouwen  top-10.89905.lynkx

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel