Grondverkoop aan particulieren stijgt fors

donderdag 13 december 2012
timer 3 min
Volgens het FD en BNR neemt de grondverkoop aan particulieren sinds de crisis fors toe. Dit staat haaks op de berichtgeving van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM) die een afname van het aantal particuliere bouwaanvragen schetste. Platform31 zocht uit hoe het daadwerkelijk zit.

NEPROM laat met hulp van CBS cijfers zien dat de vergunningen voor nieuwe koopwoningen fors afnemen. De NEPROM reageert hiermee op de berichtgeving in het FD en BNR. De afname in de particuliere bouw klopt. Dezelfde cijfers laten echter ook zien dat de afname bij particulieren minder hard gaat dan bij de ontwikkelaars. En dat is in feite wat FD en BNR, in navolging van veel gemeenten, signaleren.

Dan de cijfers. De eerste drie kwartalen van 2009 tot en met 2012 zijn met elkaar vergeleken. De tabel hieronder toont aan dat het aantal verleende vergunningen in 2012 fors afneemt. Het aandeel in de vergunningen voor particuliere koopwoningen houdt echter goed stand en ligt in 2012 op 20%, tegen 16% in 2009.

De afname in 2012 ten opzichte van 2011 is ook voor de particulieren forser dan voorgaande jaren (-24%) maar scheelt de helft met afname die ontwikkelaars ervaren (-48%).

 

 

2009

2010

2011

2012

corporaties

5.084

4.947

4.155

2.794

ontwikkelaars

21.147

18.591

19.756

10.198

particulieren

4.855

4.230

4.207

3.193

totaal

31.086

27.768

28.118

16.185

 Tabel: vergunningen voor koopwoningen in eerste 3 kwartalen van genoemde jaren. Bron CBS

 

 

Relatief gezien toename particuliere bouw
Absoluut gezien heeft het Neprom gelijk en is er een afname van het aantal particuliere bouwaanvragen. Relatief gezien, vergeleken met het aantal bouwaanvragen door gemeenten en corporaties, neemt de particuliere bouw echter een groeiend deel in en is de kansrijkheid van deze bouwvorm groot. Gemeenten kunnen dus met een gerust hart blijven inzetten op particuliere bouw.

Ratjetoe
De Almeerse wethouder Ardri Duivesteijn stelt in het FD dat mensen nog steeds nieuwe huizen willen. “Als je particulier opdrachtgeverschap toestaat, zou er in Nederland veel meer gebouwd worden”. Hij constateert wel dat particulieren minder te besteden hebben. Bij BNR weerlegt hij het beeld dat er een ratjetoe zou ontstaan bij een toename van particulier opdrachtgeverschap “Integendeel. Je kan zeggen dat er eindelijk weer normale straten ontstaan, zoals dat vroeger in de oude stad altijd het geval was. De ene keer is het een wat 'Dorpstraatachtig karakter', de andere keer is het echt een grachtenwand. De huizen zijn allemaal anders, dat maakt het natuurlijk bijzonder."

Uit nood geboren
Kees Jan de Vet, directielid van de VNG, beaamt op BNR dat het faciliteren van particulier opdrachtgeverschap door gemeenten steeds vaker uit nood wordt geboren. “De Nederlandse gemeenten en het grondbedrijf van de gemeenten worden met forse financiële problemen geconfronteerd. We hebben uitgerekend dat Nederlandse gemeenten voor 12 miljard grondposities hebben. Deze jaren moeten ze daar zo’n kleine 4 miljard van afschrijven. Ze hebben er dus alle belang bij zo veel mogelijk grond te blijven verkopen in plaats van af te schrijven.”Hij wil echter nog niet spreken van een grote trend. “Maar te midden van de grote problemen zijn er verschuivingen naar meer kleinschalige opdrachtgevers in plaats van grote projecten die helemaal stilstaan.”

Meer weten? Bestel hier Stedebouw & Architectuur themanummer Cradle to Cradle met veel aandacht voor CPO.

 

Particulier opdrachtgeverschap
Platform31 heeft aansprekende voorbeelden, de kansen en belemmeringen van particulier opdrachtgeverschap in een overzicht gezet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel