Groene daken: kwestie van lange adem
Het Universiteitscentrum (36.000 vierkante meter) herbergt kantoren, onderwijsruimten, laboratoria en diverse onderzoeksfaciliteiten. Bewust koos de architect, in samenspraak met de opdrachtgever, voor groene sedum met zo min mogelijk rood. Buijs: “Groen voegt zich beter in het landschap.”
Snel groen
Het bedrijf Veenstra Daktuinen en Vegetatiedaken uit Groningen liet de 50 kilo zware sedummatten aanleggen. Ze vergen iets meer onderhoud, maar het voordeel is dat er direct bij de oplevering al een groen dak te zien is. “Dat had onze voorkeur,” vertelt Buijs, “en het was ook een van de eisen van onze opdrachtgever. Als je sedumplantjes plant duurt het zeker twee jaar eer je het dak vol hebt staan. Bovendien zijn het vaker bolletjes die naast elkaar staan. Bij matten is het groen egaler.” Belangrijkste nadeel van een regulier sedumdak is dat het substraat, de aardelaag waarin de plantjes groeien, in de eerste jaren niet stabiel genoeg was voor een steile helling, aldus Buijs.
Sedumbedekking biedt, behalve een fraaie aanblik, tevens opname van CO2. Verder bergt het regenwater. Buijs: “Als er geen sedum op het dak zou liggen, zou het water bij een flinke regenbui naar beneden spoelen.”
Reactie toevoegen