Groen Energielabel woningen stemt huishoudens tevreden
In het onderzoek is gekeken naar de verbetering van ‘rode’ labels (D, E, F en G) naar ‘groene’ labels (A, B en C). In de meeste gevallen zijn daar meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk voor nodig, waarvan spouwmuurisolatie bij ruim 70% en isolerend glas bij bijna 40% van de huishoudens is toegepast. Dakisolatie, vloerisolatie en de hoogrendementsketel werden in 30% van de gevallen gekozen. De zonneboilers en zonnepanelen komen in minder dan 10% van de energiebesparingstrajecten voor.
Gemiddeld een ruime 7.000 euro geïnvesteerd
De gemiddelde investering bedroeg 7.100 euro. Van de onderzochte huishoudens meldt 61% dat de energiekosten zijn gedaald, 34% weet het nog niet en slechts 5% meldt dat de energiekosten gelijk zijn gebleven of zijn gestegen. Opvallend is dat 87% aangeeft dat het wooncomfort is verbeterd en 55% denkt dat de woning meer waard is geworden, 23% denkt dat de waarde gelijk is gebleven en 20% weet niet wat het effect is op de woningwaarde.
Lagere rekening en comfortabelere woning
“De voordelen van een goed geïsoleerde woning met een groen Energielabel rollen er vanzelf uit. Met beperkte investeringen ervaren de mensen een lagere energierekening en een comfortabele woning die meer waard is”, aldus Chris Bruijnes, directeur van Meer Met Minder. “Het is een bevestiging van het onderzoek van de Universiteit Tilburg, dat enkele weken geleden de opmars van het Energielabel verkondigde”.
Reactie toevoegen