Glass Dome: gebogen glas met glas-glas verbinding
Arno Pronk is bekend geworden door zijn Ice Dome in Finland. Met flexibele mallen slaagt hij erin bijzondere schaalvormen te maken. Tijdens de Bouwbeurs demonstreerde hij een computergestuurd flexibel malsysteem. Met deze mal is ook de Glass Dome gemaakt. Opgebouwd uit gebogen glaspanelen, structureel verlijmd tot een Heinz Isler achtige koepel van 260x130x70 cm. De dome bestaat uit 36 glaspanelen met een maximale maat van 35x35 cm.
Frameloze verbinding
Dubbelzijdig gekromd glas is met traditionele productiemethoden zeer duur. Door gebruik van de flexibele mallen blijven de kosten beheersbaar. De flexibele mal is een kooi met twintig in hoogte instelbare bouten met daarop een staalgaas oppervlak. Met Grasshopper is de beoogde vorm vastgesteld. Computergestuurd wordt die vorm vertaald naar de bouten. Op de mal zijn twee glasplaten gelegd. Mal en glasplaten worden in de oven geplaatst en tot 620-640 graden Celsius verhit. De glasplaten nemen de vorm aan van de mal. Uit de oven worden de glasplaten frameloos, met glas-glas verbindingen gekoppeld.

Arno Pronk naast de Glass Dome tijdens IASS 2015 Symposium in Amsterdam
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen