Glass Dome: gebogen glas met glas-glas verbinding
Arno Pronk is bekend geworden door zijn Ice Dome in Finland. Met flexibele mallen slaagt hij erin bijzondere schaalvormen te maken. Tijdens de Bouwbeurs demonstreerde hij een computergestuurd flexibel malsysteem. Met deze mal is ook de Glass Dome gemaakt. Opgebouwd uit gebogen glaspanelen, structureel verlijmd tot een Heinz Isler achtige koepel van 260x130x70 cm. De dome bestaat uit 36 glaspanelen met een maximale maat van 35x35 cm.
Frameloze verbinding
Dubbelzijdig gekromd glas is met traditionele productiemethoden zeer duur. Door gebruik van de flexibele mallen blijven de kosten beheersbaar. De flexibele mal is een kooi met twintig in hoogte instelbare bouten met daarop een staalgaas oppervlak. Met Grasshopper is de beoogde vorm vastgesteld. Computergestuurd wordt die vorm vertaald naar de bouten. Op de mal zijn twee glasplaten gelegd. Mal en glasplaten worden in de oven geplaatst en tot 620-640 graden Celsius verhit. De glasplaten nemen de vorm aan van de mal. Uit de oven worden de glasplaten frameloos, met glas-glas verbindingen gekoppeld.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Reactie toevoegen