Gezondheidseffecten van straling: Michiel Haas over elektromagnetische velden

vrijdag 29 april 2011
timer 2 min
Michiel Haas, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) en professor aan de TU Delft actualiseerde, in samenwerking met Henk Wever, het boek Elektrostress & Gezondheid.  Het boek schetst de achtergronden over de invloed van elektriciteit en zenders op onze gezondheid en bevat praktische tips om eventuele schadelijke effecten te minimaliseren.

Op zaterdag 21 mei wordt Elektrostress & Gezondheid (3e druk) op de De Nationale Stralingsdag 2011 in Den Bosch uitgereikt aan burgemeester Rombouts, voorzitter van het kennisplatform elektromagnetische velden.

 

Elektro Hyper Sensitiviteit

De  perceptie bij de bevolking over de effecten van elektromagnetische velden is terughoudend. Wonen bij zendmasten, hoogspanningsmasten en elektraverdeelstations wordt afgewezen. Terwijl de draadloze DECT telefoon, mobiele telefoon, verwarmingsdeken, waterbed of computer veelal meer elektromagnetische velden afgeeft in de directe omgeving van het menselijk lichaam. Ook het bestaan van een persoonlijke gevoeligheid voor elektromagnetische velden en Elektro Hyper Sensitiviteit (EHS), een soort stralingsallergie, kan nauwelijks meer ontkend worden.

 

Onroerend goed

Inmiddels blijkt ook de verkoopwaarde van onroerend goed te worden beïnvloed als er zich in de nabijheid een zichtbare zendmast of hoogspanningsmast bevind. Ook kunnen wij spreken van wetenschappelijke onzekerheid inzake de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden daar de lange termijn effecten (>20 jaar) nog nauwelijks op grote schaal zijn onderzocht.

 

Reduceren

Een voorzichtige parallel met de voortschrijdende bewustwording rondom asbest-, tabak-, en chemicaliengebruik mag toch wel gemaakt worden. Dit terwijl door technische metingen van elektromagnetische velden in de leefomgeving, simpele saneringen en eenvoudige afschermingsmaterialen zoals speciale grondverf, glasfolie en vitrage, de dagelijkse belasting van elektromagnetische straling sterk kan worden gereduceerd.

 

Internationaal verschillen

Momenteel zijn er wereldwijd per land verschillen te zien in de gehanteerde maximale grenswaarden voor de diverse vormen van elektromagnetische velden. Ook kunnen er grote verschillen zijn tussen de maximale grenswaarden en advieswaarden, zo ook in Nederland, waar de officiele grenswaarde voor magnetische wisselvelden in bestaande situaties 100.000 nanoTesla bedraagt terwijl de officiële advieswaarde voor nieuwe situaties 400 nanoTesla is, een opmerkelijke factor 250 verschil. De verschillen zijn vaak nog groter als men de officiële grenswaarden vergelijkt met de bouwbiologische richtwaarden SBM 2008.

 

Het is merkwaardig te noemen dat de overheid van EU landen Oostenrijk en België flyers verspreid voor terughoudendheid inzake mobiel telefoongebruik en dat in Nederland het tegenovergestelde wordt voorgehouden.

 

Het bewuster omgaan met de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden en het hanteren van het internationale voorzorgsprincipe lijkt dan ook heel gewenst.

 

(bron: Viba Expo)

 

www.denationalestralingsdag.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel