Bij alle vernieuwingen die dit jaar in het magazine Stedebouw & Architectuur zijn geïntroduceerd, sluit nu ook de S&A Podcast Luisterlandschap aan. Na elke editie gaat hoofdredacteur Ysbrand Visser in gesprek met de gasthoofdredacteur van een van de vijf jaarlijkse themanummers. Luister in de eerste aflevering van Luisterlandschap (‘Gezondheid & Welzijn’) naar de ongebreidelde passie van Yvonne Witter (ZorgSaamWonen) over zorg & wonen in Nederland.
Nieuw: S&A Podcast Luisterlandschap
De ouder wordende mens loopt als een rode draad door het vrijwillige en werkzame leven van socioloog en sociaal gerontoloog Yvonne Witter. Als ze teruggrijpt naar haar herinneringen, ziet ze zichzelf als kind op een vergrijsde camping in Egmond aan Zee darten, kaarten en schaken met de vele ouderen daar. Witter: “Ik heb altijd een positief beeld gehad van ouderen. Al vanaf jongs af aan vind ik ouderen hartstikke leuk. Ik merkte wel dat er een stereotiep, niet zo heel positief beeld over ouderen bestaat. Daarom wilde ik me gaan inzetten voor een maatschappij waarin ouderen gewoon volwaardig kunnen meedoen, waarin hun talenten worden gezien en waarin ook positieve kanten worden benadrukt. Die drive zit heel erg in mij en zeker bij ouderen met een smalle beurs en een klein netwerk.”
Ontmoeting
Inmiddels reist Witter stad en land af om haar positieve boodschap te verspreiden en tal van woningbouwprojecten te belichten, waarin zorg en ontmoeting vooropstaan. “Zo zie ik op het platteland heel veel mooie initiatieven van mensen die naar elkaar omkijken. Burgers zijn zelf aan het regelen om voorzieningen die verdwenen zijn weer terug te krijgen. Ik zie daar veel burgerkracht, veel noaberschap en heel creatieve oplossingen.” Daarvan is de weerslag ook uitgebreid te vinden in het inmiddels verschenen themanummer Gezondheid & Welzijn.
Om de woningnood te tackelen en ouderen een geschikte plek te bieden, stelt Witter: “Zet bijvoorbeeld een soort mantelzorgwoning op het erf en maak het makkelijker om dat voor elkaar te krijgen. Soms zitten wet- en regelgeving echter nog in de weg, wat het moeilijker maakt om dat soort initiatieven tot stand te brengen. Dat geldt eigenlijk voor meer ontwikkelingen in het hele land. Architecten kunnen daar ook aan bijdragen. Zij hebben vaak heel creatieve en leuke ideeën. Ik weet dat architectenbureau OostWest zelf met het initiatief kwam voor een mooi inclusief woonproject, bedoeld voor mensen met een beperking en ouderen. Daar wonen dus verschillende doelgroepen bij elkaar. Deze architect heeft ook slim nagedacht over hoe de mensen samen in dat complex kunnen wonen, waardoor ze elkaar nu makkelijker en op een natuurlijkere manier ontmoeten. Ik zie wel vaker dat architecten met mooie oplossingen komen, zoals brede galerijen of reuring bij de ingang.”
Witter laat nooit na te hameren op die kansen voor ontmoeting en pleit voor creatieve oplossingen om tegemoet te komen aan de veranderende woonwensen in Nederland. Dat zal vaker leiden tot kleinere woningen, in gezonde wijken waar je gezond oud kan worden, aldus Witter.
Ook benieuwd naar haar mening over onze stelling voor het Expertpanel (over het aloude bejaardenhuis)? Luister dan via Spotify of YouTube naar de eerste S&A Podcast Luisterlandschap met Yvonne Witter.
Reactie toevoegen