Nieuw boek over architectuur van de vergrijzing

donderdag 10 oktober 2024

In het nieuwe boek The Architecture of Ageing lees je dat bouwen voor senioren ook in grootstedelijke omgevingen kan plaatsvinden. “Eigenlijk bouw ik voor mezelf”, aldus Erik Vrieling.

De wereldwijde vergrijzing vraagt van de architectuur nieuwe (en oude) oplossingen voor ouderenwoningen. Daarbij gaat het vaak over kleinschaligheid, aldus Erik Vrieling, architect en partner bij de Architekten Cie. Veel van die oplossingen vind je volop in het dinsdag gepresenteerde boek The Architecture of Ageing.

“Eigenlijk bouw ik voor mezelf”, lacht Erik. “Ik zou de komende jaren zelf wel in het groen willen wonen, maar niet voor altijd. Als ik ouder word, woon ik liever in de buurt van voorzieningen in een stad. Al is het moeilijk om echt vooruit te kijken.”

The architecture of ageing

Hij pleit ervoor om niet meer over bouwen voor ouderen te spreken, maar om wooncomplexen te maken, waarvan de helft van de woningen geschikt is voor mensen met een afnemende mobiliteit. “Maak de badkamer en slaapkamer iets groter, met een goede draaicirkel zodat iedereen er langer kan blijven wonen.” Wat hem betreft hoeft het allemaal niet ingewikkeld te zijn. “Zorg gewoon voor nabijheid en toegankelijkheid.”

Vrielink is er echt van overtuigd dat wijken met verschillende typologieën toekomstbestendige, levendige wijken worden. In Hoofddorp is hij bezig met het Holmkwartier. Daar komen inclusieve woningen, meergeneratiewoningen, eengezinswoningen, stadsvilla’s en woningen voor starters en intramurale woningen. In de wijken van de toekomst moet je de voorzieningen op orde hebben. Dat geldt voor dorpen en voor steden. “Ik krijg vaak te horen dat senioren niet goed oud kunnen worden in de binnenstad. Daar denk ik anders over. In de binnenstad kun je prima oud worden, er is vertier en het voorzieningenniveau is hoog.”

Experts

In het boek komen diverse experts aan het woord, zoals Joost van Hoof, lector Urban Ageing aan The Hague University of Applied Sciences en prof. dr. ir. Masi Mohammadi, Smart Living Scientist, hoogleraar en voorzitter van Smart Architectural Technologies (TUe) & Architecture in Health (HAN). Ook laat hij diverse voorbeelden zien van wat collegae en hijzelf hebben ontworpen voor de ouderen, zoals de Nieuwe Sint Jacob en De Makroon in Amsterdam.

“We hebben destijds meegedaan aan de prijsvraag Who cares van toenmalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade en hebben met Who dares gewonnen. Bij dat project hebben we ook gelet op het maken van een beschermde woonomgeving met geborgenheid en kansen op ontmoeting.”

Bij de ontwerpen zorgt Vrielink ervoor dat mensen elkaar kunnen tegenkomen op diverse plekken, zoals bij liften en in de tuin. “Het is zoeken naar een goede balans tussen het creëren van voldoende eigen ruimte en het gevoel dat je ergens onderdeel van uitmaakt.” Co-creatie vindt hij belangrijk bij alle ontwerpen. “Participatie kost tijd, maar het wordt er beter van.”

Sharon Dijksma

Op dinsdag 8 oktober overhandigde hij het boek tijdens de Expo Real in München aan Sharon Dijksma, de burgermeester van Utrecht. “Ik vind dat passend, omdat zij zich hard maakt voor woonprojecten voor allerlei doelgroepen. Wij hebben in haar stad het project Legends in de Leidsche Rijn ontworpen. Dat de overhandiging in München gebeurt, klinkt onlogisch, maar dat is het niet. Tijdens deze jaarlijkse Expo ontmoeten vakgenoten, met name uit Nederland, elkaar.”

Vrielink hoopt dat het boek inspiratie biedt en laat zien wat er in de stedelijke omgevingen mogelijk is. Zelf heeft hij nog een andere, grote wens: “Ik zou graag een woongebouw voor senioren neerzetten in Seoul.”

Download nu het boek in pdf-vorm via: The Architecture of Ageing | de Architekten Cie (of bestel daar een hardcopy).

Lees ook:

Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bron: ZorgSaamWonen
Foto (bovenaan, Shutterstock): Het Begijnhof (Amsterdam); het Nederlandse hofje komt prominent voor in het boek.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.