Tweedehands dakpannen op elkaar walhalla voor dieren

maandag 2 september 2024

Met haar ontwerpen wil Nudus alle zintuigen prikkelen en daarbij haalt het bureau steeds vaker inspiratie uit de natuur. Verder speelt circulariteit altijd een grote rol in het werk van Nudus. Alle finesses van die keuzes ontdek je tijdens ARCHITECT@WORK (11 en 12 september, Rotterdam Ahoy).

Het wordt een bijzondere plint, die Nudus op de Amsterdamse Zuidas ontwerpt voor het Matrix Innovation Center. Door tweedehands dakpannen op elkaar te stapelen, ontstaat een bijzonder poreuze wand die tevens een walhalla voor dieren in de stad kan worden. Met enkele testmuren wordt momenteel gezocht naar de beste constructie hiervoor.

Testen dakpannen Matrix Nudus
Testen met dakpannen (foto: Nudus).

Zo ontwerpt Nudus vaker opmerkelijke gevels. Op de campus van de Fontys Hogescholen in Eindhoven is de aula, die vanwege zijn grote zaal ook een gesloten gevel heeft, voorzien van glanzende RVS-gevelplaten met een stevige profilering. Het is een gevelmateriaal, uit Zwitserland, dat de omgeving op een fascinerende manier reflecteert.

Oopen

Opvallend is ook de diversiteit van gevels bij Oopen, naast station Utrecht Centraal, waar Nudus met Heatherwick Studio aan werkt. Enerzijds biedt de gevel een reflectie van de diversiteit van gebruikers, anderzijds is het ontwerp ook een ode aan de oneindige variatie van fractale vormen in de natuur.

In het werk van Nudus speelt ook circulariteit een steeds grotere rol. Bij de renovatie en uitbreiding van het Paleis van Justitie in Den Haag worden de bestaande natuurstenen gevelpanelen van de gevel gehaald, met een waterjet bewerkt, om vervolgens op een andere manier weer teruggeplaatst te worden. Ook het glas in de gevel wordt hergebruikt (in het nieuwe glas voor het gerechtsgebouw).

Het bureau geniet ervan om grenzen te verleggen en dat alles kun je zelf ontdekken tijdens ARCHITECT@WORK, waar Caro van de Venne (Nudus) op donderdag 12 september (11.30 - 12.30 uur) de lezing Karaktervolle architectuur geeft.

Zo zijn er op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy veel meer interessante lezingen, naast natuurlijk de liefst 200 exposanten. Registreer hier je live en/of digitaal bezoek aan ARCHITECT@WORK.

Foto boven: Matrix Innovation Center, Nudus

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.