Gevelindustrie bundelt krachten én ongebruikte materialen
Vanuit het initiatief wordt ingezet op de verschillende facetten binnen de circulaire economie: levensduurverlenging en hergebruik op element-, component- en materiaalniveau.
Op dit moment verdwijnen veel gevelproducten en materialen aan het einde van de levensduur uit de keten. Er is hierdoor geen grip op hergebruik of recycling van dit materiaal, noch op de wijze waarop dit gebeurt. Dit kan beter, vindt de gevelbranche, door het opzetten van een eigen materiaalkringloop, waarin producten hoogwaardig worden teruggebracht.
Verantwoorde afvoer en verwerking
De gevelindustrie zet momenteel in samenwerking met bedrijven een organisatie op die zorgt voor het bewerkstelligen en certificeren van een verantwoorde afvoer en verwerking van gedemonteerde ramen, deuren en gevels. Tevens regelt deze organisatie het inzamelen van profielresten en zaagafval (spanen) bij de productiebedrijven. Met het uiteindelijke doel om al dit materiaal te kunnen hergebruiken (recycling). Bovendien zet de organisatie zich in voor materiaalefficiency en initieert en stimuleert initiatieven op het gebied van een totale circulaire geveleconomie. Dit wordt herkenbaar door transparantie en bewijskracht via certificatie van materialen en bedrijven.
Materiaalkringloop
De deelnemers binnen het initiatief bestaan uit leveranciers en fabrikanten van profielsystemen, aannemers, metaalbewerkers, schroothandelaren, recyclingbedrijven, smelterijen en demontage- en/of sloopbedrijven. Het gaat om de volgende bedrijven: Alkondor, Boot ingenieurs, Schipper Kozijnen, HKS Metals, EMAX, Driessens Verhagen, MZ ALLPRO, Roba Metals, Rutolux, TGM, New Horizon, Hermeta en Glass Cradle Nederland. Zij werken samen met de maatschappelijke organisaties VKG, VMRG en AluEco (bestaande uit Kawneer, Sapa, Hueck, Aluprof, Reynaers, Schüco en VMRG) die zowel initiator als participant zijn van dit bijzondere samenwerkingsverband.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen