Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’
We spreken Juan Azcarate Aguerre van TU Delft, bouwtechnisch ingenieur en vastgoedwikkelaar, promoverend op het onderwerp gevel-as-a-service, over de status quo. Volgens hem zijn er positieve bewegingen en versnelling in zicht: “Traditioneel gezien hoefden eigenaren zich weinig of niet te bekommeren om de materialen in hun gebouwen en de restwaarde ervan. Die situatie verandert, onder andere vanwege externe factoren. Zoals uitdagingen rondom de toeleveringsketen en stijgende kosten door crises.
Covid-19 en de oorlog in Oekraïne benadrukken het economische én strategische belang van het hergebruik van materialen. Enerzijds zien we dat gebouweigenaren meer intrinsiek gemotiveerd worden om te verduurzamen en de economische waarde zien van circulariteit. Anderzijds geven de afspraken uit het Klimaatakkoord om in minder dan 8 jaar bijna de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken een duw. En iedereen kent het eindstation: in 2050 moeten we alleen nog maar herbruikbare materialen toepassen.”
Duidelijkheid en zekerheid
Die doelstellingen zorgen er ook voor dat beleggers en investeerders meer aandacht besteden aan circulariteit in het algemeen en restwaarde van materialen in het bijzonder. De infrastructuur om je geld terug te krijgen na de levenscyclus komt steeds beter in beeld en de bewijslast ervoor wordt onder andere geleverd door materialenpaspoorten. Het aantal daarvan groeit, maar toch zien we dat de gevel als dienst nog niet volledig is geïmplementeerd. Dat komt volgens Azcarate Aquerre onder andere doordat op dit moment standaardisatie ontbreekt: “De standaarden over wat je met de materialen doet aan het einde van de levenscyclus en hoeveel ze waard zijn, ontbreken nog.
Ook zijn de markten voor tweedehands materialen nog niet volwassen. Dat staat lijnrecht tegenover de duidelijkheid en zekerheid die gebouweigenaren en investeerders zoeken. Zij willen weten wat ze kunnen verwachten als het gebouw straks weer uit elkaar gehaald wordt. Wie is dan waarvoor verantwoordelijk en op welke waarde kunnen ze rekenen? Dat zijn belangrijke vragen om vooraf te beantwoorden.” Een van de manieren om die informatiestroom op gang te brengen, is het inzichtelijk maken van materiaalstromingen. “We zien die platforms als paddenstoelen uit de grond schieten, maar er is op dit moment niet één centraal punt waar je op terecht kunt.”
Lees verder in Stedebouw & Architectuur, thema Gevels & Daken 2022
Het volledige interview met Juan Azcarate Aguerre is te lezen in de eerstvolgende editie van Stedebouw & Architectuur. Meer weten over Stedebouw & Architectuur, kijk hier. Direct een abonnement zodat je deze editie niet misloopt? Klik dan hier.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen