Gesloten kas verwarmt woonwijk

donderdag 29 november 2012
timer 2 min
Kassen en een woonwijk die hun energie uitwisselen, Westland heeft de wereldprimeur. Vandaag zette wethouder Theo Duijvestijn het unieke systeem officieel in werking voor de Naaldwijkse woonwijk Hoogeland. De gesloten kas van telersvereniging Prominent en de eerste fase van Hoogeland, 228 woningen en diverse bedrijfsruimtes gerealiseerd door Vestia, staan dan met elkaar in verbinding.
“Hoogeland is een duurzaam en innovatief project dat bijdraagt aan de ambitie om duurzaamste glastuinbouwgemeente in Nederland te zijn. De glastuinbouw wordt in toenemende mate energieleverancier, in plaats van energiegebruiker. Met deze unieke energie-uitwisseling zetten we Westland op de kaart,” aldus een trotse wethouder Duijvestijn.
 
Win-win situatie
Ferdi van Elswijk, energiemanager bij Telersvereniging Prominent legde de win-win situatie voor beide partijen uit: “Het teveel aan zonnewarmte leveren wij aan de woonwijk, en we ontvangen koude daarvoor terug om de gewassen in de zomer te koelen!” Tinka van Rood, bedrijfsdirecteur Vestia Westland vindt het vanzelfsprekend dat Vestia het systeem ontwikkelde: “Een woonwijk toekomstbestendig laten zijn, kijken naar wat er in onze eigen omgeving voorhanden is aan energie: Dat maakt dat we nu een slag kunnen maken als het gaat om duurzaamheid, energiebesparing en wel 41% minder CO2-uitstoot.”
 
Westland is hét dynamisch duurzame, innovatieve en ondernemende glastuinbouwcentrum van de wereld. Oplossingen op wereldwijde voedsel-, water- en energieproblematiek worden hier bedacht en (wereldwijd) uitgevoerd. Westland is daardoor het snijvlak waar de natuur (bloemen, planten, groente en fruit) samenkomt met innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap. Met de slogan "Westland. Where nature meets innovation" zet Westland zich zo op de nationale en internationale kaart.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel