Gesloten kas verwarmt woonwijk

donderdag 22 november 2012
timer 2 min
Kassen en een woonwijk die hun energie uitwisselen, Westland heeft de primeur. Op woensdag 28 november zet wethouder Theo Duijvestijn het unieke systeem officieel in werking voor de Naaldwijkse woonwijk Hoogeland. De gesloten kas van telersvereniging Prominent en de eerste fase van Hoogeland, 228 woningen en diverse bedrijfsruimtes gerealiseerd door Vestia, staan dan met elkaar in verbinding.
Hoogeland is de eerste grote nieuwbouwwijk van Nederland die wordt verwarmd en gekoeld met restwarmte uit tuinbouwkassen. Samen met telersvereniging Prominent (26 Westlandse tomatentelers) en de gemeente Westland investeert Vestia in duurzaamheid en zorgt ze voor een duidelijke vermindering van de CO2-uitstoot. Dankzij de duurzame energievoorziening, de milieubewuste manier van bouwen en het optimaal isoleren van de woningen, stoot Hoogeland straks maar liefst 40% minder CO2 uit dan nieuwbouwwoningen met een traditionele energievoorziening op aardgas.

Natuurlijk warmteoverschot

Een kas heeft een natuurlijk warmteoverschot: jaarlijks komt vijf keer zoveel zonnewarmte binnen als nodig is voor de teelt van de gewassen. Werden voorheen de kasramen open gezet om overtollige warmte kwijt te raken, slaan we in Hoogeland deze warmte op in grondwaterbronnen. ’s Winters wordt het opgeslagen warme water opgepompt en via warmtewisselaars weer in de kassen geleid. Voor Hoogeland lopen nu vanuit één Prominent-kas aanvoer- en retourleidingen voor zowel warm als koud water naar het lauwwaternet van de wijk.
 
Warmtepompen
De warmtepompen in de huizen onttrekken de benodigde warmte uit het water. In de vloeren van alle ruimtes in de woningen komt vloerverwarming die het koele (in de zomer) en warme water (in de winter, 25 tot 40 graden) door het huis pompt. De woning komt dus via het totale vloeroppervlak gelijkmatig op temperatuur. Er zijn nauwelijks luchtstromen (en stofcirculatie) en daarmee een groter wooncomfort. En door het ontbreken van radiatoren, is de woning praktischer in te delen.

Nadat het verwarmingswater is afgekoeld wordt het opslagen in de bodem. In de zomer dient dit voor het koelen van de kassen, woningen en andere gebouwen in de wijk. Daarvoor worden verspreid over de wijk drie bronclusters aangelegd. Deze bronsystemen zijn met warmtewisselaars gescheiden van het lauwwaternet en kunnen op elk gewenst moment aan de warmte- of koudevraag voldoen. Duurzaamheid en comfort verenigd dankzij een verbinding tussen kas en woonwijk. De pomp levert ook het warme tapwater (tot zo’n 60 graden).
 
Bekijk hier een filmpje over dit bijzondere energieconcept.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel