Gemeenten in financiële problemen door verliezen op grondposities

donderdag 26 januari 2012
timer 2 min
Van de in totaal 415 gemeenten komt vijftien procent (64 gemeenten) in financiële problemen vanwege grote verliezen op hun grondposities. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Vakberaad Gemeentefinanciën, het overlegorgaan van provincieambtenaren die toezicht houden op de financiële situatie van gemeenten.

Grondbedrijven hebben te veel land aangekocht in de verwachting dat de vraag naar woningen, kantoren en bedrijventerreinen zou blijven toenemen. Maar door de financiële crisis gebeurde dat niet.

Veel gemeenten zitten hiermee klem tussen verleden en toekomst. De realiteit is veranderd, maar wijziging van beleid betekent een te grote financiële strop.

Netto negatieve resultaat

Het Vakberaad Gemeentefinanciën concludeert in haar rapport dat de gemeenten in totaal  € 3,2 miljard verlies leiden op de aangekochte gronden. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij achttien gemeenten het netto negatieve resultaat meer dan € 10 miljoen bedraagt, met zelfs een uitschieter naar bijna € 200 miljoen. Het Vakberaad Gemeentefinanciën bekeek de jaarrekeningen van alle gemeenten over 2010.

Geen verrassing

Voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) komen de cijfers niet als een verrassing. Deloitte berekende eind vorig jaar in opdracht van de VNG en de ministeries van IenM BZK dat de tekorten kunnen oplopen tot  € 2,9 miljard en dat 35 gemeenten in de problemen kunnen komen. “De nieuwe cijfers zijn een bevestiging dat het dus nog niet beter gaat”, aldus Kees Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG.

(Bron: VNG/Nieuwsuur/Trouw/KEI )

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel