Gemeente Vlaardingen moet gevel Stadsgehoorzaal aanpassen

vrijdag 23 september 2011
timer 2 min
De gemeente Vlaardingen moet de voorgevel van de Stadsgehoorzaal aanpassen. Dat is de uitkomst van een vier jaar durende arbitragezaak. De gemeente moet de gevel binnen zes maanden in overeenstemming brengen met het ontwerp van Zaanen Spanjers CS Architecten. Ook zijn de architect, adviseurs en ingenieurs niet verantwoordelijk voor de budgetoverschrijding van zo’n 1,5 miljoen euro.

De gemeente Vlaardingen, opdrachtgever van de renovatie van de Stadsgehoorzaal, stapte in 2007 naar de Commissie van Geschillen van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). Inzet van de arbitragezaak was dat de gemeente de architect, de adviseurs en ingenieurs die de renovatie ontwierpen collectief verantwoordelijk stelde voor een budgetoverschrijding van zo’n 1,5 miljoen euro.

 

Gemeente op alle punten in het ongelijk

De Commissie van Geschillen van het KIVI stelt de gemeente op alle punten in het ongelijk. De gemeente moet het architectenbureau en vier adviesbureaus alsnog betalen voor geleverde diensten. Ook moet de gemeente de architect en de vier advies- en ingenieursbureaus in totaal ruim 115.000 euro betalen vanwege door hen gemaakte juridische kosten.

 

Voorgevel van het theater aan te passen

De gemeente krijgt zes maanden de tijd om de voorgevel van het theater aan te passen, omdat deze niet volgens ontwerp van Zaanen Spanjers CS is uitgevoerd. De architect werd niet betrokken bij de uitvoering van het ontwerp, wat wel gebruikelijk is. De hoogte van de gevel, de kaderdiepte van het grote raam aan de voorkant, de kleur van kozijnen en de gevelreclame moeten worden aangepast.

 

Renovatie gebouw Sybold van Ravesteyn

De stadsgehoorzaal in Vlaardingen werd tussen 2005 en 2007 gerenoveerd. Het theater, gebouwd in 1954, is na de sloop van het Centraal Station van Rotterdam een van de laatst overgebleven gebouwen van architect Sybold van Ravesteyn. De gemeente schakelde het in culturele gebouwen gespecialiseerde architectenbureau Zaanen Spanjers CS in voor de vernieuwing van de Stadsgehoorzaal. Het bureau renoveerde eerder onder meer de Beurs van Berlage in Amsterdam en de Leidse Stadsgehoorzaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel