Gemeente Hoorn besteedt vastgoedmanagement uit aan DHV

donderdag 6 oktober 2011
timer 2 min
Hoorn besteedt het beheer en onderhoud van het gemeentelijk vastgoed en projectmanagement uit aan advies- en ingenieursbureau DHV. Het gaat om 102 gebouwen, met een bruto vloeroppervlakte van 104.000 vierkante meter. Het is de tweede keer dat een gemeente in Nederland het volledige vastgoedmanagement uitbesteedt aan een externe partij.

DHV werd na een Europese aanbesteding geselecteerd uit meer dan 40 partijen. Het betreft een contract voor vier jaar.

 

Van vuurtoren tot parkeergarage

De opdracht omvat het vastgoedmanagement van alle gemeentelijke gebouwen als musea, het stadhuis, de vuurtoren, welzijnscentra, brandweerkazernes en parkeergarages. Remko Pollmann, projectmanager bij DHV: ‘’Het beheren van zo veel verschillende type gebouwen met een grote verscheidenheid aan gebruikersgroepen en een groot aantal verschillende aannemers is een vak apart. We zijn verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud, maar we voeren ook meerjarenplannen en fysieke controles uit en we besteden zo nodig onderhoudswerkzaamheden opnieuw aan.’’ Naast het beheer en onderhoud voert DHV ook het management over additionele projecten. DHV werkt vanuit het stadhuis in Hoorn en een backoffice in Amersfoort.

 

Kostenbesparing

DHV onderzoekt de komende vier maanden de vastgoedportefeuille, en werkt de verdere aanpak uit. Pollmann: ‘’Daarna kunnen we een concrete inschatting maken van de kosten die we kunnen besparen en de verbeteringen die we door kunnen voeren. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de inkoop; op termijn gaan we onderhoudswerkzaamheden waarschijnlijk opnieuw aanbesteden, zo nodig Europees. Op basis daarvan kunnen we het vastgoedbeheer efficiënter maken en kosten besparen.’’ Daarnaast zijn duurzaamheid, klanttevredenheid en transparantie belangrijke aspecten van de uitbesteding.

 

Nijmegen eerste gemeente          

Eerder sloot DHV een soortgelijk contract met de gemeente Nijmegen. Pollmann: ‘’De ervaringen die we daar hebben opgedaan, zijn erg nuttig en zetten we in bij dit project in Hoorn.’’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel