Geen fysieke herstructurering, maar natuurlijke wijkvernieuwing
Hierin worden nieuwe (ontwerp)strategieën ontwikkeld voor de aanpak van stadsvernieuwingsgebieden van de jaren ‘70 en ‘80. In reactie op de van toen is er volgens de aanvrager nu behoefte aan; vernieuwing gericht op onder andere voorzieningen, openbare ruimte, verbindingen en gerichte interventies. Het programma moet de rol verduidelijken die ontwerpers kunnen spelen bij deze nieuwe aanpak. De aanvrager wil aantonen dat voormalige stadsvernieuwingsgebieden ook van betekenis kunnen zijn voor de ontwikkeling van een stad als geheel.
Meer over natuurlijke wijkvernieuwing leest u in het expertpanel dat Stedebouw & Architetcuur onlangs organiseerde. Een panel van zes experts boog zich over actuele kwesties op het gebied van renovatie en herstructurering. Hoe gaat het met de herstructurering tegen de achtergrond van de huidige crisis? Welke strategieën worden uitgezet om ondanks krimpende budgetten herstructureringsoperaties tot een succes te maken? Het expertpanel reageerde op 3 stellingen/vragen. Rode draad is dat natuurlijke wijkvernieuwing prevaleert.
Het expertpanel bestaat uit Olof van de Wal, directeur KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing, Edwin Persaud, senior projectmanager Projectbureau Gemeente Helmond, Peter Fraanje, senior beleidsmedewerker Duurzaamheid Bouwend Nederland, Hans van der Heijden, directeur/architect biq stadsontwerp bv, Jan Kraak, adviseur Strategie Ymere, en Jannie Vinke, ANA architecten.
Reactie toevoegen