Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier en groener kon maken om daarmee misschien wel de grootstedelijke problemen te kunnen aanpakken. Precies honderd jaar later doet Museum Het Schip die historie eer aan met de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden.
Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?
Honderd jaar geleden vond in Amsterdam voor het eerst een internationale stedenbouwconferentie plaats met aandacht voor de idealen van de Tuinstadbeweging. Ter gelegenheid hiervan organiseert Museum Het Schip van 5 tot en met 7 juni 2024 een nieuwe Tuinstadconferentie en bovendien van 11 oktober 2024 tot en met 28 juli 2025 de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden.
In 1924 werd in Amsterdam het Internationaal Stedenbouwkundig Congres georganiseerd. In een tijd van industrialisatie, vervuilde steden en grote woonproblemen discussieerden stedenbouwkundigen en volkshuisvesters, zoals Floor Wibaut en Hendrik Berlage, over de toekomst van de volkshuisvesting en stedenbouw. Die moest mooier, gezonder, socialer en groener worden. Er moesten fraai ontworpen tuindorpen, tuinwijken en zelfs tuinsteden komen. In de aanloop naar het congres, en ook in de decennia erna, werden deze ideeën daadwerkelijk met veel succes nationaal en internationaal gerealiseerd.
Internationale reis
De tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden neemt bezoekers mee op een internationale reis door de tijd. Met foto- en videomateriaal, tekeningen en schilderijen, historische publicaties, maquettes en ansichtkaarten uit alle windstreken komt de Tuinstadgedachte voor je ogen tot leven.
Van vervuilde industriesteden naar groene stadswijken, dorpen en verticale tuinsteden; de tentoonstelling biedt een interessant inkijkje in verleden, heden en toekomst. Daarbij is er aandacht voor grootse stedenbouwkundige plannen en de artistieke schoonheid van Nederlandse tuindorpen, waarvan een aantal werd ontworpen door architecten van de Amsterdamse School.
Bij de tentoonstelling organiseert Museum Het Schip diverse activiteiten, zoals lezingen, fietstochten, workshops en wandelingen waarbij dit bijzondere erfgoed tot leven komt. Op platform World Garden Cities kunnen bewoners, organisaties, verenigingen en andere geïnteresseerden zich met een interactieve kaart, beeldmateriaal, artikelen en een forum onderdompelen in tuinsteden over de hele wereld. Bovendien verschijnt het boek Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden met achtergrondverhalen en inspirerende foto’s van internationale tuindorpen en tuinsteden.
De conferentie
De thema's uit de internationale Tuinstadconferentie van 1924 over sociale woningbouw, wonen in het groen en een sterke gemeenschapszin zijn nog steeds actueel. Aanvullende uitdagingen zijn onder meer de huidige woningnood en klimaatcrisis.
Tijdens de World Garden Cities Conference van 5 tot en met 7 juni in Amsterdam en Hilversum - een gezamenlijk initiatief van Museum Het Schip, de gemeente Hilversum, Aedes en Housing Europe - wordt zowel teruggeblikt op de oorsprong van de tuinstadbeweging als een blik geworpen op de toekomst.
Alle achtergrondinformatie over het programma & sprekers van de World Garden Cities Conference ontdek je hier.
Indien je deze conferentie wilt bijwonen, kun je je aanmelden bij Margarétha Moerkerke, (020-612 7000), margaretha@publicy.nl.
Bron: Museum Het Schip (Amsterdam)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Reactie toevoegen