Fred Tonneijck - Kenniscentrum Triple E

maandag 14 mei 2012
timer 2 min
“In vergelijking met conventionele daken hebben groene daken enorme voordelen voor mens, milieu en maatschappij.”

“In vergelijking met conventionele daken hebben groene daken enorme voordelen voor mens, milieu en maatschappij. Voor de burger wordt de kwaliteit van de leefomgeving beter doordat groene daken fijn stof verwijderen en tegenwicht bieden aan ongezond hoge temperaturen  (het stedelijke hitte-eiland effect). Groendaken worden tot 40 graden minder warm. Tevens wordt de kans op natte voeten bij piekregens  in de stad minder. Een groen dak houdt namelijk minstens 50 procent meer hemelwater vast dan een bitumen dak.

Groene daken geven daarbij de natuur terug aan de stad. Alle natuur die ooit weg is gehaald voor de aanleg van infrastructuur, wordt als het ware opgetild en krijgt een nieuwe plek op het dak. Groene daken vergroten de biodiversiteit en vormen broedplaatsen voor vogels, vlinders en bijen.

De esthetische waarde van een groen dak is evident. De therapeutische invloed van natuur is al langer bekend en kan leiden tot de reductie van stress, verlaging van de bloeddruk, afname van spierpijn en een toename van positieve gevoelens. Een patiënt in een ziekenhuisbed herstelt sneller bij uitzicht op groen in vergelijking tot een kale gevel of een bitumendak.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel